Pavel Dlouhý.

Pavel Dlouhý. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Kníže z Hluboké“ překročil rychlost, jeho přestupek zametli pod koberec

  • 59
Státní zástupkyně viní dva písecké úředníky a policistu, že pomáhali zamést pod koberec rychlou jízdu Pavla Dlouhého. Vlivný politik ODS, kterého Mirek Topolánek označil za kmotra a Jihočeši o něm mluví jako o knížeti z Hluboké, loni u Písku výrazně překročil rychlost. Trestu ale záhadně unikl.

Pavel Dlouhý se měl u Písku podle České televize prohánět rychlostí 140 kilometrů v hodině, ačkoliv je v místě povolená jen devadesátka. Podle informací Ladislava Vrabela, který pravidelně upozorňuje na korupci z Českobudějovicka, to bylo na obchvatu Písku a naměřená rychlost byla až 164 kilometrů hodině.

Úředníci v Písku nestihli přestupek projednat v  zákonem dané roční lhůtě, a tak se Dlouhý nemusí bát jakéhokoli postihu. Vedoucí právního oddělení odboru vnitřních věcí Zuzana Cikánková přesto televizi tvrdila, že se přestupek řešil jako každý jiný. Dlouhý podle ní měnil právní zástupce nebo žádal o přeložení případu do Týna nad Vltavou.

Vrabel pomocí webu bojuje s korupcí na radnici

Majitel pizzerie v Českých Budějovicích Ladislav Vrabel provozuje internetové stránky upozorňující na kauzy a dění na tamní radnici. Web funguje už rok a půl a Vrabel na něj denně přidává články a komentáře. Monitoroval na něm i svůj konfliktu s tajemníkem radnice. Poté, co stránky upozornily na to, že mu údajně jednou v noci v opilosti ulámal stěrače na autě, primátor Thoma tajemníka odvolal. (více zde)

Vrabel na svém webu tvrdí, že už po nehodě bylo chování policistů nestandardní. Dlouhého, který odmítl dechovou zkoušku a nabídl krevní test, totiž údajně odvezli k doktorovi, kterého si Dlouhý sám vybral.

Také on píše, že Dlouhý požádal o předání případu do Týna nad Vltavou. Zdůvodnil to tím, že se léčí u tchána. Odtud pak spis putoval do Českých Budějovic, aby se nakonec vrátil do Písku.

Ačkoli Dlouhý unikl trestu, případ tím neskončil. Česká televize uvedla, že písecká úřednice Dana Martincová, František Rychlík, který už na úřadě nepracuje, a bývalý policista Václav Vališ jsou obvinění, že chtěli hlubockému místostarostovi pomoci zamést jeho přečin pod koberec.

"Mohu vám potvrdit, že proti nim bylo zahájeno trestní stíhání, a to pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení a přijetí úplatku," řekla televizi obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Pavel Dlouhý na dotazy televize nereagoval.


Video