Únosci podnikatelky trestu neunikli

Krajský soud v Liberci potrestal další dva muže za únos podnikatelky Petkovové. Jiří Ševčík dostal šest a Vladimír Matěcha pět let vězení. Oba muži, kteří kvůli činu stáli před soudem už podruhé, se odvolali. První z únosců Petr Janda si už dva roky odpykává desetiletý trest.

"Neodsoudili jsme je pro vydírání a únos jako jejich společníka, ale pro napomáhání k těmto činům," uvedla po vynesení rozsudku nad dvojicí únosců předsedkyně senátu.

Senát rozhodl v kauze už předloni v říjnu. Šestadvacetiletého Jandu poslal do vězení na deset let. Jednatřicetiletého Ševčíka a o pět let mladšího Matěchu zprostil tehdy obžaloby pro nedostatek důkazů.

Státní zástupce se tehdy proti osvobozující části rozsudku odvolal a Vrchní soud případ vrátil do Liberce.

Všichni obžalovaní dodnes tvrdí, že s případem nemají nic společného, ačkoli Jandu unesená poznala podle hlasu. "Jsme nevinní," hlásal Ševčík celou dobu před soudem.

Radmila Petkovová k soudu nechodila a vypovídala jen jednou - v utajení. "Není divu, byl to pro ni otřesný zážitek, ze kterého se už asi nikdy úplně nevzpamatuje," uvedl přítel Petkovové.

Maskovaní únosci si na manželku známého libereckého podnikatele, dlouhodobě žijícího v Německu, počíhali 31. října 2000 večer před domem jejího otce v centru Liberce.

Ženu vylákali z džípu pomocí falešné dopravní značky. Ze zálohy ji pak přepadli, srazili na zem, na ústa přitiskli kapesník s omamnou látkou a nacpali do jejího auta, s nímž zamířili do Jizerských hor.

Svázanou podnikatelku s černou páskou na očích věznili postupně na dvou místech. Jedno z nich Petkovová později poznala - byla to opuštěná Jizerská chata v Liberci-Rudolfově. Policie tam našla její vlasy, izolepu i další důkazy.

"Ubytování objednával Matěcha. Řekl, že tu bude nějaký cizinec, který si nepřeje být viděn. Podmínkou, že dostaneme peníze za ubytování bylo, že se s ním nesmíme potkat," uvedl u soudu nájemce chaty, v jejímž okolí byl viděn i Ševčík.

Únosci mezitím požadovali po jejím manželovi výkupné - celkem sedm a půl milionu v markách a českých korunách. Ačkoli ho nedostali, ženu vyvezli za německou hranici a propustili.

,

Video