Ukradený portál skončil na stavbě

Město Albrechtice - Ukradený kamenný kostelní portál zabetonoval do základů domu jedenadvacetiletý muž z Ostravy-Poruby. Podle policie společně se svým stejně starým kamarádem obložení vchodu vybourali v květnu z boční stěny opuštěného kostela v zaniklé vesnici Pelhřimovy u Města Albrechtic na Bruntálsku. Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun.
Oba muže vyšetřovatel obvinil z krádeže. Ve vězení by mohli strávit až osm let. "Portál odvezli na vozíku z autem a zabetonovali do základů svého domu," uvedla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

Zaniklá vesnice Pelhřimovy je u česko-polské hranici v takzvaném osoblažském výběžku. Pobořený kostel v lese je přitom asi jedinou připomínkou toho, že na místě kdysi stávala rušná a rozlehlá ves.

Opuštěné a mnohdy velmi špatně zabezpečené církevní stavby na Bruntálsku se podle policistů stávají terčem zlodějů stále častěji.

Vyšetřovatelé řeší případ, kdy se na vykradení kostela, ze kterého zmizel i vzácný zvon a oltář, podílel i farář. Kriminalisté stíhají 12 lidí. Obviněni byli též dva zaměstnanci ostravského památkového ústavu, kteří umožnili vývoz zvonu do zahraničí.

Zloději z kostela postupně odvezli i kazatelnu, zpovědnici, krucifix, kostelní lavici, lustr, varhanní skříň a zábradlí. Hodnota těchto předmětů byla vyčíslena na pět milionů korun. Pachatelé kradli ve dne. Hlavní oltář odřízli motorovou pilou. Hluk vzbudil zájem lidí v okolí. Na jejich otázky reagovali tím, že se kostel ruší a oni mají na odvoz věcí povolení.
,

Video