Hana Bašová alias teta Nenci devítiletého Jakuba vodila do školy nejčastěji.

Hana Bašová alias teta Nenci devítiletého Jakuba vodila do školy nejčastěji. | foto: Ballon Mierny

Týraného Jakuba vodili až ke třídě za ruku

  • 19
Na týrání tehdy sedmiletého Ondřeje a devítiletého Jakuba se loni v květnu přišlo vlastně náhodou. Lidé z jejich okolí policisty nekontaktovali. "Bylo to takové zvláštní zacházení, ale nic až tak extrémního," shodli se u soudu ti, kteří Kláru Mauerovou, týrané děti i lidi z jejich okolí znali dříve.

Neobvyklé bylo třeba to, že devítiletého Jakuba vodila do školy každý den Hana Bašová alias teta Nenci za ruku.

"Vodila ho každý den teta, jak mi byla představena, mnohdy až do třídy, už někdy od ledna 2007. Většinou ho i vyzvedávala ona. Jakub nikdy nečekal, vždy už byla nachystaná, když skončilo vyučování. Zvláštní bylo, že ho vodila za ruku," popsal Roman Matal, Jakubův třídní učitel ze základní školy Blažkova, do níž chlapec chodil poslední rok před odhalením týrání.
 
Vše podle něj odstartovalo to, že Jakub jednou přišel do školy pozdě. Na hodinu tělocviku dorazil s půlhodinovým zpožděním.

"Jakub mi tvrdil, že zabloudil, že bydlí někde mimo Brno, už nevím, jestli řekl Kuřim, ale pamatuji si, že mě to zarazilo. Ptal jsem se pak jeho matky. Ta říkala, že to není pravda, že bydlí v Brně a že není možné, aby zabloudil, protože jezdí pořád stejným autobusem. Matka mi slíbila, že na něho více dohlédnou," popsal Jakubův učitel u soudu.
 
Dohled si vzala na povel Hana Bašová. Podle vyšetřovatelů právě ona a Jakubova teta Kateřina Mauerová už od léta 2006 chlapce zavíraly v brněnském centru volného času Paprsek.
 
Jakub ve škole často chyběl
Extrémní chování ale jedno zpoždění podle učitele vyvolalo i u Kubovy matky. "Od Jakubova pozdního příchodu mi jeho matka telefonovala takřka denně, vždy chtěla vědět, jestli přišel včas a zda je vše v pořádku," popsal Matal.

Jakub byl podle něj živý a usmívající se chlapec, se zájmy o přírodu, výtvarnou výchovu a hru na flétnu. Většinou dostával jedničky. Často také chyběl, nechodil na plavání, nejel ani na školu v přírodě. Vždy ale měl vše omluvené.
 
Do školy jednou na hru, kterou hráli, přinesl i norské názvy číslic od 1 do 10. "Tvrdil mi, že jeho sestra je z Norska a že má šoky, při kterých zapomíná česky. Ptal jsem se na to poté jeho matky, řekla, že si vymýšlí. Aby mě přesvědčila, že Jakub lže, vyzkoušela na mě i to, že jí Kuba jednou řekl, že jsem ho osahával. Sama mi řekla, že tomu nevěřila, ale že si prostě často vymýšlí. Já nepozoroval nic takového, jako že by schválně lhal. To obtěžování je ale nesmysl," dodal Matal.
 
Zvláštní zážitky popsala i bývalá sousedka dětí z bytu na Krásného v Brně. Zarazilo ji třeba to, když týraní chlapci museli do kočárkárny odnosit všechny hračky, protože zlobili.
 
"Pak jsem Kláru potkala a ptala jsem se jí, co blázní, ona říkala, že zlobili a že když jim dá papír, tak ho krásně pokreslí, že tolik hraček nepotřebují. Jsou tam doteď v krabicích," popsala soudu Ivona Kanyzová.

Kluci podle ní měli doma rozpis úkolů od úklidu přes vaření, jejich matka Klára pak kontrolovala, jak jej plní.


Video