Nizozemci přicházejí do soudní síně.

Nizozemci přicházejí do soudní síně. - Saimun niza goelab a Martin Huiskamp přicházejí do soudní síně. | foto: Petr Ježek , MF DNES

Trojice nizozemských násilníků musí z Česka, rozhodl soud

  • 2
Okresní soud v Domažlicích vyhostil trojici Nizozemců, kteří vydírali své krajany. Když proti nim loni v říjnu zasahovali policisté, Nizozemci se ukryli v autě s pětiletým dítětem a vyhrožovali, že mu ublíží. Policie proti nim použila taser.

Nizozemci byli obžalováni z vydírání, jeden z nich navíc ještě z útoku na veřejného činitele, poškozování cizí věci a z výtržnictví.

Protože žalobkyně i obžalovaní se vzdali práva na odvolání a cizinci nechtěli ani překlad rozsudku, rozhodnutí je pravomocné. Do 48 hodin od propuštění z věznice, kde jsou od loňského října ve vazbě, musejí opustit Českou republiku.

Pětačtyřicetiletý Ralph Bakker a jeho o tři roky starší partnerka Saimun Niza Goelabová žili v Pasečnici na Domažlicku. Spolu s dalšími krajany založili firmu, koupili dům a chtěli v něm údajně provozovat ubytovací a konzultační služby.

Dostali se ale do sporu, který vyvrcholil loni 10. října. Bakker, Goelabová a s nimi i sedmadvacetiletý Martijn Huiskamp jeli za druhou dvojicí do obce Branišov a násilím donutili ženu podepsat dokumenty na převod podílu ve firmě a odstoupení z funkce jednatelky.

Goelabová měla přitom v ruce malý nůž, kterým ohrožovala ženu, připustila, že ji chytla za vlasy. Bakker najel autem do karavanu cizinců a několikrát kopl muže. Huiskamp mu sebral sekyru, zkroutil mu ruku za záda a povalil ho na zem. Napadení cizinci ve věku 65 a 63 let utrpěli jen lehká zranění.

Goelabová předtím muži telefonicky vyhrožovala.

Incident se pak vyvíjel dál. Trojice dosáhla podpisu a jela pryč. Cestou potkala policejní hlídku, která mířila na místo na základě upozornění sousedů napadených Nizozemců. Když policisté vůz cizinců zastavili a požadovali po nich dokumenty, odmítl jim je řidič Bakker dát. Nakonec se prudce rozjel a jeden z policistů musel před autem uskočit.

Následná honička skončila v Domažlicích. Tam cizince, kteří měli v autě i čtyřletou dceru Bakkera a Goelabové, policisté auty zablokovali. Žena z vozu vystoupila, oba muži a dítě ale zůstali uvnitř. Bakker si vzal dceru na klín a odmítl s policií jednat.

Nakonec je z auta dostala zásahová jednotka. Kvůli obavě, že by Bakker mohl ublížit dítěti, použila taser, který člověka znehybní silným elektrickým výbojem.  - více zde

Kromě toho soud Bakkerovi uložil trest i za to, že v září házel na tři auta projíždějící po silnici u jeho domu skleněné lahve, tyče a kolo od žebřiňáku. K řidičům, kteří zastavili, se choval agresivně. Jedno auto poškodil.

Bakker se ale bránil tím, že nechtěl škodit, chtěl prý upozornit řidiče, aby jezdili pomaleji. U domu vzdáleného asi 300 metrů od silnice si na neoploceném pozemku hrála jeho dcera a mohla se dostat k cestě. Bakkera poté policie odvezla na psychiatrii, on ale na revers odešel.

Soudu řekl, že zatčení policií bylo tehdy brutální. Od té doby se prý změnilo i jeho chování, což nakonec vyvrcholilo incidentem v Branišově a Domažlicích.

Všichni cizinci u soudu projevili lítost nad tím, co se stalo, a omluvili se. Bakker slíbil uhradit několikatisícovou škodu na jednom poškozeném autě.

,

Video