Tři strážníci padělali vysvědčení

  • 6
Chomutov - Z podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny byli obžalováni tři strážníci chomutovské městské policie. Kriminalisté i státní zástupce potvrdili obvinění, že strážníci předložili tamnímu Městskému úřadu doklady o absolvování maturitní zkoušky, kterou však nemají, a tím zůstali ve vyšší platové třídě.

Dva z nich si tak na mzdách vidělali navíc asi osmdesát tisíc korun a třetí, který pouze předložil doklad o studiu, neoprávněně získal devadesát tisíc. Kauzou se nyní nude zabývat chomutovský soud.

Všichni tři obžalovaní byli ztaženi ze zásahové jednotky strážníků a stali se z nich pochůzkáři bez práva nosit zbraň.

Stále se uvažuje i o jejich propuštění. Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo. "Jednáme o tom s právníky a statostou. Pokud soud vše potvrdí, byla by to z jejich strany jednoznačná  diskreditace práce zdejších strážníků. Pravděpodobně tedy budou sproštěni služby," sdělil Karel Rovenský, chomutovský radní pověřený řízením tamní městské policie.

Doklady o dosaženém vzdělání měli městští policisté předložit do konce roku 1997. Jeden odevzdal maturitní vysvědčení ze střední školy stavební v Praze, druhý ze strojní a třetí dal potvrzení, že studuje na střední škole v Ústí nad Labem, kam už ale v té době nechodil. Všichni tři ale svorně tvrdí, že oni sami doklady na úřad neposlali a neví, jak se tam mohly dostat.

"Nikomu jinému než jim třem to ale nic nepřineslo. Není důvod, proč by měl někdo mít zájem, aby se oni tři obahatili a nevěděli o tom," upozornil před časem vyšetřovatel Petr Matlach, který se případem zabýval.

Strážníkům hrozí až tři roky odnětí svobody nebo peněžitý trest. Jejich kolegové se k jejich pochybení staví zdrženlivě. "Dokud nebude ukončeno vyšetřování a neproběhne soud platí presumpce  neviny," řekl Josef Olišar, velitel chomutovské městské policie. "Samozřejmě, že to na naši práci vrhá stín, s tím se ale musíme vyrovnat," dodal.

,

Video