Petru Zelenkovi hrozí za vraždy doživotní žalář.

Petru Zelenkovi hrozí za vraždy doživotní žalář. | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Teď kličkuje, říká o Zelenkovi právník pozůstalých

  • 17
Kromě státní zástupkyně měl Petr Zelenka v soudní síni ještě jednoho přímého protivníka – právníka Jaroslava Ortmana. Ten vystupuje jako zmocněnec jedné z poškozených rodin. Chce pro ni vybojovat odškodnění ve výši necelého milionu korun.

"Zastupuji pozůstalé po Jaroslavu Kohlmayerovi. Zelenka je obžalován, že ho zavraždil. Pro každého – tedy manželku, syna a sestru – chci získat odškodnění 240 tisíc korun," řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Jak na vás u soudu Zelenka působil?
Je na tom psychicky dost zle. Bylo vidět, že se snažil kličkovat. Každým dnem si k té původní výpovědi něco přidá nebo ubere.

Proč jste se ptal Zelenky, jestli si nějak stěžoval na postup vyšetřování?
On měnil výpověď, tak mě zajímalo, zda už tehdy zpochybnil práci policistů. U soudu říkal, že si pamatuje jen pět obětí, předtím jich přiznal víc – včetně pana Kohlmayera, jehož rodinu zastupuji. Na toho si pamatoval i vizuálně. Jeho výpověď na policii bude i pro soudce hodně důležitá a Zelenkovi dost přitíží.

Jak to všechno snášejí vaši klienti? Museli také vyhledat lékařskou pomoc?
Ztráta blízkého člověka je pokaždé bolestná, ale od té události uplynuly už dva roky, takže to není tak bezprostřední zážitek. Moji klienti Zelenku nechtějí vidět. Ale protože bylo nutné dodat ještě nějaké doklady, paní Kohlmayerová se nakonec k soudu vypravila.

Jiný z pozůstalých, kterého nezastupujete, chce od Zelenky odškodné dvacet milionů korun. Je reálné získat takovou částku?
Dvě stě čtyřicet tisíc korun je suma, kterou jako odškodnění za úmrtí stanoví občanský zákoník. Jestli si někdo myslí, že trestní soud může přiznat vyšší odškodnění, než jaké stanoví zákon, tak se mýlí. Soud ho odkáže na civilní řízení.


Video