Supermarket OBI někdo úmyslně zapálil

O p a v a - Požár opavského supermarketu OBI, který naplnil novoroční zprávy všech novin, nevznikl nešťastnou náhodou. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že oheň musel někdo založit. "Z taktických důvodů zatím další údaje o způsobu založení požáru a informace o okruhu možných pachatelů nezveřejníme," uvedli vyšetřovatel hasičů Břetislav Janošek a kriminalista Karel Petruška.

Oheň, který vypukl v noci ze Silvestra na Nový rok, supermarket zcela zlikvidoval. Plameny začaly obchod ztravovat od oddělení dřeva. Z celého supermarketu zbyly jen obvodové zdi.

Sledujte nejnovější akční nabídky OBI na AkcniCeny.cz

Vedení společnosti OBI potvrdilo, že obchod obnoví provoz v pátek třiadvacátého března v ohněm nezasažené prosklené části obchodu. „Budem prodávat všechno, většinu zboží však jen v několika druzích,“ řekla Jitka Malá z pražské centrály OBI.

Více než šedesát zaměstnanců opavské pobočky OBI bylo po dobu vyšetřování doma na šedesáti procentech platu. Někteří z nich se také podíleli na likvidaci škod.

Novoroční požár hasilo několik dnů bezmála padesát profesionálních i dobrovolných hasičů z okresů Opava, Ostrava a Bruntál. Škoda se vyšplhala ke dvěma stům milionů korun.

Hasiči byli na místě do pěti minut
Žádný z okolních obytných domů nemusel být evakuován a oheň se nepřenesl ani na nedalekou čerpací stanici, protože ho hasiči včas podchytili. Na místě byli do pěti minut. Škodám však už zabránit nestačili.

„Shořela celá prodejna a zůstalo jen obvodové zdivo,“ potvrdila mluvčí firmy Jandová.

Na místo požáru přijelo postupně 32 hasičských jednotek z Opavy, Ostravy a Bruntálu. „Přes sto padesát hasičů pomocí devatenácti cisternových automobilových stříkaček a šesti kusů výškové techniky požár lokalizovalo ve 22:32,“ upřesnil dispečer hasičů.

Při likvidaci ohně se lehce zranil jeden z hasičů. Jejich zásah ztěžoval nárazový vítr a nedostatek vody. „Museli jsme zřídit kyvadlovou dopravu vody z řeky Opavice,“ dodal dispečer hasičů. Požár se rychle rozšířil otvory ve stropě na střechu a ta celá shořela.

Hasiči likvidují poslední zbytky mohutného požáru, při kterém bylo v pondělí z velké části zničeno obchodní centrum OBI v Opavě. (2. ledna 2001)Hasiči likvidují poslední zbytky mohutného požáru, při kterém bylo v pondělí z velké části zničeno obchodní centrum OBI v Opavě. (2. ledna 2001)Hasiči likvidují poslední zbytky mohutného požáru, při kterém bylo v pondělí z velké části zničeno obchodní centrum OBI v Opavě. (2. ledna 2001)

,

Video