Studentka vyhrála nad exekutory

  • 16
Čtyřiadvacetiletá studentka z Klatov Kateřina Votavová vyhrála v soudních sporech nad exekutory a po osmi měsících bude zase bydlet jako člověk. V pondělí si v plzeňských skladech vyzvedla obývákovou stěnu a další vybavení svého bytu. Zjistila ale, že je exekutoři poškodili.

"Rohovou lavici nemůžeme dát dohromady, je poškozená, chybí i šrouby, kolébka má utrženou nohu, rozhodně není demontovaná," vypočítávala škody při přebírání věcí Votavová.

Mladá žena si musela zaplatit dodávku na odvoz svých věcí zpátky do Klatov. "Jsem překvapená, že když exekutor provedl exekuci někde, kde být provedena neměla, tak se ani neobtěžoval věci na vlastní náklady paní Votavové odvézt zpět," postěžovala si právnička mladé ženy Martina Štumpfová.

Exekutoři zabavili vše
Téměř neuvěřitelný případ začal loni v září. Do studentčina bytu se násilím dostali  plzeňští exekutoři z úřadu Zdeňka Zítky a zabavili jí většinu vybavení. Přitom sama nikomu nedlužila ani korunu.

Exekutoři čekali, že v bytě budou věci zadluženého podnikatele, který měl dříve v přízemí pronajatý obchod s potravinami.

"Měli jsme vlastní informace a navíc svědek nám potvrdil, že dlužník v bytě i přespává. Slečně Votavové jsem se už omluvil," hájil se vykonavatel Petr Bradáč, který loňskou zabavovací akci řídil.

"Poslala jsem stížnost na nezákonný postup exekutorů, kteří mi neprávem zabavili majetek v hodnotě 200 tisíc korun," potvrdila mladá žena. Zákon je ale na straně exekutorů. Ti mohou zabavovat věci všude tam, kde by je dlužník mohl mít.

Policie: Trestný čin to nebyl
Případ vyšetřovala i policie. "Ze strany exekutorů došlo k pochybení, ale trestný čin to není. Proto jsme spis poslali na exekutorskou komoru, v jejíž kompetenci je šetření těchto případů i případné uložení sankcí," řekla loni v říjnu mluvčí klatovských policistů Dana Ladmanová.

Studentka nejdřív dostala zpět věci, ke kterým měla účtenky. To byla sada kořenek, nabíječka k mobilu a pračka. Jejímu příteli exekutoři vrátili dvě historické pušky a speciální skříň na zbraně.

U zbytku musela Votavová přesvědčit okresní i krajský soud, že zabavené věci jsou skutečně její. Před měsícem odvolací soud potvrdil, že exekutoři musí mladé ženě všechny zabavené věci vrátit. Když měla Votavová v ruce písemnou verzi rozsudku, dohodla se s exekutorem na termínu převzetí svých věcí.

Soudy ale v této kauze neřekly poslední slovo. Kateřina Votavová je rozhodnuta soudit se s exekutory o náhradu škody, kterou jí svým činem způsobili.

"Možná budu požadovat finanční náhradu za jeden obchod, který jsem kvůli nim nemohla uskutečnit," nevyloučila mladá žena.

,

Video