Na počínání strážníka přišla policie poté, co zastavil jiného řidiče. Ilustrační foto

Na počínání strážníka přišla policie poté, co zastavil jiného řidiče. Ilustrační foto | foto: Jiří Koťátko

Strážník jezdil služebním vozem, i když nesměl řídit

  • 12
Do vlastní pasti se chytil rotavský strážník Milan Sivák. Přistihl a zastavil šoféra, kterému úřady sebraly řidičský průkaz. Jenže při vyšetřování se ukázalo, že i Sivák porušil zákon. Před měsícem dostal půlroční zákaz řídit.

Strážník nesměl za volant, protože zavinil dopravní nehodu. Navíc s autem, které nebylo pojištěné a mělo podomácku vyrobenou espézetku.

Policie ale nyní zjistila, že strážník během zákazu řídil nejen své soukromé auto, ale šestkrát seděl i za volantem služebního vozu Městské policie Rotava.

"Prokázali jsme to kontrolou knihy jízd," uvedla mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová. Starosta Rotavy Jan Slíva tvrdí, že Sivákův podpis v knize jízd ještě nedokazuje, že služební vůz řídil právě on. "Máme na to také svědky," ujistila Kávová.

Strážník je teď stíhán za dva trestné činy: maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení bez řidičského oprávnění. Hrozí mu jeden rok vězení. Policie vyšetřuje jeho případ ve zrychleném, takzvaném zkráceném, řízení.

Starosta Rotavy Jan Slíva ale Milana Siváka podržel. Nenutí ho, aby svlékl uniformu. A ani ho nepostavil mimo službu do doby, než soud rozhodne. "Platí presumpce neviny. Zatím policie sbírá důkazy. Pokud ho soud uzná vinným, bude propuštěn," řekl Slíva.

Starosta věděl, že se jeho strážník zapletl do dopravní nehody, ale nevěděl, že mu pak sousední Městský úřad v Kraslicích za přestupek zakázal řídit.

Milan Sivák nechce o případu mluvit. "Vím o tom své, ale nehodlám se k tomu vyjadřovat."


Video