Strážníci jsou podezřelí, že ukopali muže v parku. Ilustrační foto.

Strážníci jsou podezřelí, že ukopali muže v parku. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Strážníci jsou podezřelí, že utloukli opilce k smrti

  • 9
Zlínská policie podezřívá dva strážníky, že ztloukli opilce a nechali ho bez pomoci v křoví. Muž zemřel. Případ vyšetřují brněnští kriminalisté, kteří už požádali soudce, aby vzal podezřelé do vazby.

Je neděle, čtyři hodiny ráno. Hlídka zlínské městské policie vyráží k zásahu. Dvaačtyřicetiletý Vojtěch Janoch je tak opilý, že nemůže chodit. Strážníci ho vyvedou z hospody. Janochovo tělo se najde o pár hodin později v křoví v centru města.

Oba strážníci, kteří Janocha naposledy viděli živého, skončili ve středu za mřížemi. Policisté dvojici strážníků podezřívají, že opilce zbili a neposkytli mu pomoc.

"Mohu potvrdit, že jsme zahájili stíhání dvou mužů pro trestné činy ublížení na zdraví, zneužívání pravomoci veřejného činitele a neposkytnutí pomoci,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Dagmar Bartoníková. Soud nyní rozhodne, zde oba muže vezme do vazby.

Na první pohled nebyly na Janochově těle stopy násilí vidět. Odhalila je až soudní pitva v Brně. Muž podle ní zemřel na následky vnitřních zranění.

Ředitel městské policie Jan Suchoň však své muže hájí. Vychází ze záznamů kamerového systému města, telefonických hovorů a spojení vysílačkami. Vše teď zkoumají kriminalisté.

Suchoň kategoricky odmítá, že záznamy zachytily strážníky, jak opilce kopou nebo bijí. Právě takový charakter mají pitvou odhalená zranění.

Vojtěch Janoch v sobotu vyrazil do Zlína. V pondělí ho čekali na úřadu práce, kam ale nedorazil. "On to tak udělal kolikrát. Někam se vypravil a vrátil se za pár dní v hrozném stavu. Ale vždycky došel domů,“ řekla MF DNES matka mrtvého muže Květoslava Janochová.

Její syn měl v posledních letech problémy s alkoholem i konflikty se strážníky.


Video