Spartakiádní vrah změnil léčebnu

  • 1
Jiří Straka, známý jako spartakiádní vrah, změnil léčebnu. Na konci ledna opustil psychiatrii v Praze-Bohnicích a přemístil se do opavského ústavu. "Jeho rodiče se přestěhovali na Jesenicko, do naší spádové oblasti. On si proto požádal o přeložení do Opavy," uvedl Ivan Drábek, ředitel Psychiatrické léčebny v Opavě.

O přestěhování Straka zažádal těsně předtím, než mohl opět usilovat o propuštění.

Ve vězení a později v léčebně je od roku 1985. "Teď musí znovu uplynout určitá doba, aby mohl požádat o změnu ústavní léčby na ambulantní. Musí se znovu udělat posudky a soud pak na jejich základě rozhodne," podotkl Drábek.

Jeho kolega, ředitel bohnické léčebny Zdeněk Bašný, věří, že změna léčebny není na škodu. "Bude jen dobře, když se na případ nezaujatě podívá někdo z jiného pracoviště," připustil.

Čtyřiatřicetiletý Straka se domáhal propuštění z léčebny už několikrát. Vždy však svou žádost stáhl. "Byla o tom totiž velká mediální debata a nerozhodovalo se na základě odborných stanovisek," připomíná Bašný.

Jedno je přitom už nyní jisté: Straka, jenž šest žen znásilnil a čtyři z nich zavraždil, stejně opustí brány léčebny. Podle sexuologa Jiřího Weisse je jeho úchylka nevyléčitelná.

Léčbou a chirurgickými zákroky (ve Strakově případě kastrací a psychoterapií) však lze minimalizovat riziko, že někomu ublíží. "Od roku 1976, odkdy existují specializovaná oddělení, nikdo svůj čin nezopakoval," řekl Weiss. Policisté, kteří Strakův případ vyšetřovali, se naopak bojí, že by mohl na svobodě ublížit dalším lidem.


Video