Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: René Volfík, ČTK

Soukromá firma platila obviněnému šéfovi liberecké policie léta telefon

  • 3
V případu vyšetřovaného exšéfa libereckých policistů Miroslava Dvořáka se objevila nová fakta. Bývalý nadřízený si nechal několik let platit účty za soukromý telefon od společnosti KM-Prona. Firma přitom dodává policii pohonné hmoty.

O dalších skutečnostech v liberecké kauze informovala televize Nova. Telefon byl podle společnosti přátelským dárkem tehdejšímu policejnímu řediteli.

"Dostal někdy k Vánocům nějaký telefon už v době asi před deseti lety," řekl Nově předseda představenstva KM-Prona Vladimír Minařík.

Dodal, že společnost celou dobu platila i účty za telefon. Firma obchodující s pohonnými hmotami přitom v té době dostávala od severočeské policie obchodní zakázky.

Dvořák se k případu odmítl reportérovi Novy vyjádřit. Státní zástupce Adam Bašný nechtěl kvůli probíhajícímu vyšetřování sdělovat podrobnosti.

Od 1. prosince 2003 do konce loňského roku pracoval Dvořák jako ředitel policie na Liberecku. Potom se stal vedoucím odboru vnější služby.

Po obvinění z trestných činů přijímání úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a porušování služebních povinností ho od policie propustili.

Jeho kolegové ho nyní vyšetřují na svobodě. Hrozí mu až osm let vězení.


Video