Označení soudruh podle soudu nemůže bývalému členovi KSČ vadit. Ilustrační foto.

Označení soudruh podle soudu nemůže bývalému členovi KSČ vadit. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Soudruh není urážka, konstatoval soud

  • 61
Chebský soud zprostil obžaloby vinárníka Pavla Weisera. Ten po tři roky čelil obvinění z trestného činu pomluvy. Prostřednictvím transparentu měl údajně nařknout bývalého starostu, radní a městské úředníky z krádeže. Starostu Václava Jakla označil za soudruha.

Vše začalo v červnu 2002, kdy měl Weiser na svém podniku v chebské Kamenné ulici vyvěšený transparent se slovy "Vyzýváme soudruha starostu Jakla a další zloděje z chebské radnice, aby vrátili, co ukradli, a přestali šikanovat naši rodinu".

Vedení města totiž nechalo od vinárny odvézt a zlikvidovat dřevěnou letní terasu. Městští úředníci mu ji jako jedinému podnikateli v ulici odmítli povolit. Podle trestního oznámení radnice vinárník ohrozil vážnost Václava Jakla a dalších lidí.

"Soudu se nepodařilo prokázat, že by transparent vyvěsil právě obžalovaný," konstatoval samosoudce Jiří Kutílek. Weiser totiž popřel autorství nápisu. Zdůraznil ale hrdě, že s ním plně souhlasí. K soudu přišel v tričku s obrázkem Barta Simpsona, jak vystrkuje holou zadnici.

"Z líčení také vyplývá, že Václavu Jaklovi nevznikly transparentem žádné následky," prohlásil soudce. "Těžko se může cítit dotčen označením ´soudruh´, když byl členem KSČ," poznamenal.

Když Weiser v devadesátých letech koupil od města dům s jeho vinárnou, prodali mu podle jeho názoru městští úředníci omylem i část sousedního domu.

"Požádali jsme o nápravu a došlo ke sporu, který se vyhrotil, když jsem úředníkovi odmítl dát úplatek. Radnice nám pak jako jediným ve městě odmítla povolit před vinárnou předzahrádku," vysvětlil Weiser.

"Neposkytujeme výhody žádnému žadateli, se kterým má město majetkový spor," uvedl tajemník radnice Václav Sýkora. "O úplatky nešlo, předzahrádku nepovolily ani rada a zastupitelstvo," zdůraznil tajemník.


Video