Nepomohli raněnému

Nepomohli raněnému - Roman Šiška (vpředu) a Tomáš Sháněl. Podle žalobkyně si byli dobře vědomi, že těžce zraněný Vojtěch Janoch nemá mnoho šancí přežít. | foto: Dalibor Glück, MF DNES

Soud zrušil podmínku strážníkům, kteří nechali umřít muže

  • 3
V neveřejném jednání zrušil zlínský soud podmíněné tresty pro dva bývalé strážníky městské policie. Tomáš Sháněl a Roman Šiška byli odsouzeni letos v dubnu za to, že v říjnu 2005 nepomohli umírajícímu Vojtěchu Janochovi.

Proti sedmiměsíční podmínce se odvolali stejně jako státní zástupce. Zlínská pobočka brněnského krajského soudu verdikt zrušila v neveřejném zasedání v pátek 30. května.

MF DNES tuto informaci včera potvrdil důvěryhodný zdroj blízký soudu. „Původní rozsudek byl zrušen a věc byla vrácena soudu prvního stupně,“ řekl. O projednání případu nevěděl žalobce ani obhájci strážníků.

Pro obě strany to bylo velké překvapení. „Slyším to poprvé. Zatím se k tomu vyjadřovat nebudu,“ řekl včera Shánělův obhájce Josef Kapušňák.

„Nebylo nám zatím nic doručeno. Až se tak stane, podáme k tomu vyjádření,“ prohlásil mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková včera nechtěla potvrdit, jak neveřejné jednání dopadlo. Podle ní je v takových případech nutné, aby byly o výsledku nejdříve písemně vyrozuměny obě strany.

„Pak by bylo možné informaci zveřejnit,“ řekla Sedláčková a odmítla k případu sdělit další podrobnosti.

Soud zrušil původní rozsudek na základě procesních nebo skutkových nedostatků. A že tak učinil v neveřejném jednání, je podle právníků, které MF DNES oslovila, důkazem toho, že pochybení byla velká.

Tuto stránku věci ale vůbec neřeší matka Vojtěcha Janocha. „Nebyla jsem spokojená s prvním rozhodnutím. A nejsem ani teď,“ řekla Květoslava Janochová, která je od začátku přesvědčena o tom, že strážníci jejího syna zbili a pak mu nepomohli.

Janoch zemřel 2. října 2005 v křoví v centru Zlína několik hodin poté, co ho Sháněl se Šiškou vyvedli opilého z nedalekého baru.

Případ Janoch: žádný trest, žádné důkazy
Případ smrti Vojtěcha Janocha, který otřásl Zlínem na podzim před necelými třemi roky, je velkou tragédií a pak bojem o důkazy.

Tehdy dvaačtyřicetiletý Janoch zemřel v křoví u budovy tržnice v centru města. Podlehl mnoha vnitřním zraněním, která si podle odborníků jen těžko mohl způsobit sám.

Obžalovanými v této kauze jsou bývalí strážníci městské policie Tomáš Sháněl a Roman Šiška, kteří Janocha vyvedli 1. října v noci opilého z baru. Nechali ho ležet nedaleko křoví, kde druhý den našel mrtvé tělo náhodný chodec.

Třiatřicetiletého Sháněla a o pět roků mladšího Šišku letos v dubnu potrestal zlínský okresní soud sedmiměsíční podmínkou za to, že umírajícímu Janochovi nepomohli.

„Kdyby situaci správně vyhodnotili, museli by usoudit, že má vážné zdravotní problémy, a zavolali by lékařskou pomoc,“ odůvodnil svůj verdikt soudce Pavel Houdek.

Strážníci svoji vinu odmítají. Podle jejich obhájců, kteří se opírají o posudek znalců, nemohli poznat, že Janoch bojuje o život.

„Důkazy svědčí o nevině,“ je přesvědčen Shánělův obhájce Josef Kapušňák. Otázku, kdy a jak Janoch k vážným poraněním přišel, zatím nikdo nezodpověděl.

Policie krátce po neštěstí obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti právě Šišku se Shánělem. Kvůli nedostatku důkazů ale musela jejich počínání překvalifikovat na trestný čin neposkytnutí pomoci.

Oba strážníci byli i nějaký čas ve vazbě. Tam se měl Sháněl svěřit spoluvězni Tomáši Šmídovi, že Šiška do Janocha kopal.

Soud ale nakonec tohoto svědka nevyslechl. Tragický případ pokračuje i v jiné rovině.

Matka mrtvého Janocha požaduje po zlínské radnici odškodnění zhruba osm set tisíc korun. Město zatím čeká na pravomocný rozsudek v trestním řízení.


Video