Soudní síň

Soudní síň - Soudní síň - ilustrační foto. | foto: MF DNES

Soud zprostil viny patnáct českokrumlovských zastupitelů

  • 3
Českobudějovický soud zprostil viny bývalé a současné zastupitele Českého Krumlova. Obžaloba je vinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Schválili placení advokátů pro bývalé starosty a šéfa investic viněných ze zneužití dotací po povodních.

Podle žalobce Richarda Císaře zastupitelé jednali v rozporu se zákonem o obcích, když v roce 2005 schválili náklady na obhajobu bývalého starosty Antonína Prince, jeho nástupce Františka Mikeše a vedoucího investic Lumíra Luštického z městského rozpočtu.

Podle předsedkyně senátu Olgy Smrčkové ale porušení zákona neshledalo ani ministerstvo vnitra a policie nemá právo zasahovat do rozhodování samosprávy. Pro náhradu nákladů hlasovala většina zastupitelů.

"Hlasy zastupitelů jsou projevem samosprávy, která potřebuje i ekonomickou samostatnost. Je to projev demokracie," uvedla Smrčková.

Naopak rozsudek se nelíbí státnímu zástupci Císaři. Ponechal si sice lhůtu k odvolání, ale mimo soudní síň řekl, že je přesvědčený o vině obžalovaných.Ti se na druhé straně cítí poškozenými. "Chceme satisfakci a poradíme se, jak postupovat," uvedl bývalý místostarosta Miloš Michálek.


Video