Podmínečné tresty změnil soudce na roky za mřížemi. Ilustrační foto

Podmínečné tresty změnil soudce na roky za mřížemi. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Soud zpřísnil tresty gangu převaděčů

  • 1
Chebský soud zpřísnil tresty 11 členům převaděčského gangu Inda Gurmeje Singha. Soudce jim loni dal podmínky, žalobce se proti tomu odvolal a krajský soud případ vrátil do Chebu. Podle nového verdiktu půjdou převaděči za mříže. Gurmeje Singha potrestala německá justice sedmi lety vězení.

Soudce Karel Velek poslal všech jedenáct souzených členů na léta do vězení. Ind Ranjita Singh si v cele pobude 4,5 roku, jeho krajan Surjita Singh o rok méně. Oba pak čeká vyhoštění z Česka na dobu deseti let.

Devíti českým členům gangu soud vyměřil tresty od dvou let a osmi měsíců do 4,5 roku vězení.

Šéf gangu inkasoval statisíce
Všichni odsouzení podle rozsudku v letech 2000 až 2002 organizovaně převedli přes Slovensko a Česko do Německa a Rakouska stovky běženců z Indie a Srí Lanky.

Za to měl šéf gangu Gurmej Singh od uprchlíků inkasovat statisíce dolarů, velká část emigrantů přitom končila v rukou německé nebo české policie a putovala zpět. Chebský soud loni odmítl kvalifikovat činnost gangu jako přitěžující zločinné spolčení, to ale nakonec žalobce po odvolání prokázal.

"Touto vysoce společensky nebezpečnou činností se obžalovaní dopustili trestných činů zločinného spolčení a pokračujícího trestného činu nedovoleného překročení hranice," vysvětlil chebský okresní státní zástupce Václav Opl.

Policie odposlouchala převaděčům telefony
Gang sledovali a pozatýkali policisté z útvaru pro odhalování korupce a závažné hospodářské činnosti. Pomohly jim i odposlechy mobilních telefonů organizátorů i převaděčů.

Někteří čeští členové gangu po zatčení přiznali, že za každou skupinu dostávali lokální organizátoři po 20 a řidiči s převaděči zhruba po 10 tisících korun. Někteří z nich už byli za podobné činy trestáni.


Témata: Dolar, Korupce

Video