Ivan Jonák

Ivan Jonák | foto: Otakar Grusser, MF DNES

Soud zamítl žádost Jonáka na obnovu procesu

  • 8
Pražský městský soud zamítl žádost bývalého majitele zábavního podniku Discoland Sylvie Ivana Jonáka o obnovu řízení. Soudy ho v minulosti poslaly na osmnáct let do vězení za objednání vraždy své manželky a jejího milence. Jonák chce prokázat svou nevinu. Proti nynějšímu rozhodnutí lze podat stížnost.

Jonák podle soudu objednal vraždy v roce 1994. Milenec jeho ženy zůstal naživu, protože muž najatý na zabíjení si to nakonec rozmyslel. Ženu zastřelil v jejím stánku se zeleninou na pražském sídlišti Petrovice najatý vrah Jiří Tokár.

Podle Jonákova advokáta Luboše Prokeše si vraždy neobjednal. Mají je údajně na svědomí lidé, kteří se pokusili zavraždit i jeho v témže roce.

Útokem na Jonáka se nedávno zabýval soud, před kterým stáli Helmut Huger, Karel Kučera a Jaromír Prokop. Nakonec se neprokázalo, že by to byli právě oni, kdo dvakrát zkusil Jonáka v červenci 1994 odstranit.

Podnikatel tehdy přežil výbuch nálože pod svým autem i zásah puškou do hlavy. Důvodem útoku byly podle obžaloby obchodní zájmy - Prokop s Hugrem byli tehdy Jonákovi kolegové a chtěli jeho zábavní podnik a erotický klub ovládnout.

Soudy poslaly Ivana Jonáka s konečnou platností do vězení ve Valdicích v roce 2002 za objednání vraždy své manželky a jejího milence. Před tím si ale část trestu odseděl, na svobodu by měl vyjít nejdříve v roce 2014.

,

Video