Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Soud uložil dvanáctileté tresty za útok granátem při hádce Romů

  • 39
Krajský soud v Hradci Králové potrestal Patrika Vacha a Josefa Potočka 12 lety vězení za útok granátem při loňském incidentu mezi romskými rodinami ve Smiřicích na Královéhradecku. Granát tehdy naštěstí neexplodoval, neměl totiž odjištěnou takzvanou dopravní pojistku.

Podle soudu se obvinění dopustili násilí proti skupině, obecného ohrožení a výtržnictví, u jednoho se verdikt týkal také omezování osobní svobody. Na místo činu sice nešli s úmyslem útočit granátem, k tomu se rozhodli až při incidentu, soud ale zdůraznil, že jim v rozsudku přitížila nebezpečnost jejich jednání.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová uvedla, že byly v ohrožení také děti a granát nevybuchl jen shodou náhod. Potočkův obhájce Jan Zuska namítal, že odsouzení neměli v plánu nikomu ublížit a granátem chtěli jen odvést během konfliktu pozornost a utéct.

Incident se stal loni 11. dubna krátce před devatenáctou hodinou na okraji Smiřic. Potoček, Vach a další komplic Matin Huňak se domluvili v restauraci v Jaroměři-Josefově, že vyřeší problémy, které jim prý dělali členové jedné romské rodiny a vyrazí za nimi na trestnou výpravu.

"Domluvili jsme se, že tam zajedeme a promluvíme si s nimi. Chtěli jsme jim jen pohrozit, aby toho nechali. Třeba den předtím chtěli zmlátit mého bratra," uvedl Huňak.

Ve Smiřicích vtrhli mezi domky Romů a začali jim vyhrožovat. Následovala bitka, kterou jednotliví obžalovaní popisovali u soudu jako nepřehlednou a jeden na druhého svalovali, kdo hodil granát.

Podle obžaloby donesl granát BR.M75 jugoslávské výroby Vach, ale byl to nakonec Potoček, kdo zaútočil. Vach údajně hodil granát Potočkovi, který jej na výzvu Vacha odjistil a odhodil.

Zbraň mohla zabíjet

"Hodil granát do prostoru naproti domku, do oploceného místa určeného pro domácí zvířata, se slovy: Hodil jsem granát, utíkejte. V tom momentě bylo na místě nejméně devět lidí, mezi nimiž byly i nezletilé děti," píše se v obžalobě.

Hradecký soud loni v prosinci uložil Potočkovi 12,5 roku a Vachovi 13 let vězení, odvolací soud mu však v březnu případ vrátil s tím, že není jasné, kolik lidí mohl granát zabít a jak dospěl prvoinstanční soud k tomu, že obžalovaní chtěli někoho usmrtit.

Podle obžaloby se v okolí místa dopadu granátu nacházelo zhruba 15 lidí. Pokud by funkční obranný granát explodoval, měla by zbraň smrtící účinky do vzdálenosti několika desítek metrů. Granát nevybuchl, protože neměl odjištěnu takzvanou dopravní pojistku.

Hradecký soud loni v prosinci za incident odsoudil podmíněným trestem také Matina Huňaka, který podle obžaloby vykřikoval různé nadávky a urážky a do dveří domku bodl vidle.

,

Video