František Matoušek

František Matoušek - Liberecký soud poslal šedesátiletého Františka Matouška na deset let do vězení. Podle verdiktu zavraždil v roce 1987 stopařku. (16. června 2005) | foto: Radek Petrášek, ČTK

Soud potrestal osmnáct let starou vraždu

  • 9
Liberecký soud poslal na 10 let do vězení šedesátiletého Františka Matouška. Trest dostal za vraždu z listopadu 1987. Obětí byla osmnáctiletá stopařka. Matoušek se krátce po činu přiznal, pak ale výpověď odvolal. Tvrdil, že ho k přiznání donutili vyšetřovatelé.

Soud ale nyní rozhodl, že získané důkazy hovoří proti Matouškovi. Podle soudkyně to bylo hlavně jeho přiznání a nepřímé důkazy, zejména pachové stopy a mikrostopy z oděvu stopařky v Matouškově autě.

"K přiznání mě donutili vyšetřovatelé. Neudělal jsem to," řekl před vyhlášením rozsudku Matoušek. Proti verdiktu se pak ihned odvolal.

Matoušek byl nedlouho po činu vzat do vazby. V lednu 1989 ho ale ústecký krajský soud zprostil obžaloby a propustil na svobodu. Nejvyšší soud ještě v témže roce rozsudek zrušil a případ vrátil ústecké krajské prokuratuře k doplnění důkazů.

Novou obžalobu za vraždu osmnáctileté učitelky mateřské školy, která jako každou neděli stopovala cestou od babičky z Varnsdorfu do Litoměřic, podalo státní zastupitelství v roce 2000. Případ se kvůli novému územnímu členění justice dostal před krajský soud v Liberci.

,

Video