Soud čekal na Sládka celou hodinu

  • 16
Miroslava Sládka, bývalého šéfa Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa, opět obletovali novináři. Soud pro Prahu 9 totiž začal rozplétat případ, v němž bývalý poslanec čelí žalobě, že svou někdejší stranu předlužil.

Sládkovi hrozí mu až pět let vězení. Ze stejného činu viní státní zástupkyně i bývalého místopředsedu republikánské strany Martina Smetanu.

Sládek se při příchodu snažil skrývat, že mu soudní jednání vadí. Usmíval se a snažil se glosovat současnou politickou situaci. Na opakované otázky, co říká obžalobě, ale nejprve odmítal odpovídat a nakonec se na přítomné novináře obořil.

"Jediné, v čem se shodnu s bývalým premiérem Zemanem, je, že jste hyeny. Chovejte se normálně," řekl. A vzápětí dodal: "Raději mě dojděte pro limonádu."

Sládek se opozdil
Jednání kvůli němu nakonec začalo s hodinovým zpožděním. Bývalý republikánský šéf nyní žije v Brně a vymlouval se, že kvůli dopravní zácpě nemohl přijet dřív.

Do soudní síně se Sládek dostal kvůli pět let starému rozhodnutí, kdy ještě vedl svou někdejší stranu. Po prohraných volbách v roce 1998 se SPR-RSČ dostala do hluboké finanční krize. Její dluh za volební kampaň a různé služby se postupně vyšplhal na 40 milionů korun. - více zde

Sládek a Smetana si podle žalobkyně Heleny Kroupové přesto objednávali další věci. "Strana byla v úpadku a oni to věděli. Přesto si objednali služby za dalších sedm milionů," vypočítala Kroupová.

Soud nakonec v únoru 2001 vyhlásil na republikány konkurs. Požádali o něj sami zaměstnanci strany, která poté zanikla.

Spolustraníci bývalého šéfa kritizovali
Sládek u soudu odmítl vypovídat. "Mám pochyby v českou justici. Můj případ má politické pozadí," řekl pouze. Odmítl upřesnit i své současné příjmy. Soud se o ně zajímal kvůli případnému rozsudku. Věřitelé republikánské strany totiž chtějí, aby jim Sládek nahradil ztrátu.

K jednání přišli i někteří Sládkovi kolegové a svého šéfa zahrnuli kritikou. "Myslím, že šlo o to, dostat ze strany peníze. Byl to obrovský tunel, který pomohl rozjet jinou stranu," řekl bývalý člen strany a někdejší republikánský poslanec Jindřich Nehera.

Jeho bývalý stranický předseda, který byl do poloviny loňského roku zastupitelem na radnici v Brně-Útěchově, totiž po zániku SPR-RSČ založil nové politické uskupení. A pojmenoval ho Republikáni Miroslava Sládka.

Miroslav Sládek.


Video