Skupina výtržníků napadla policisty

  • 31
Výtržníci napadli ve čtvrtek večer policejní hlídku v Krásné Lípě na Děčínsku. Při incidentu byl jeden z policistů lehce zraněn. "Útočníci také rozbili skla policejního auta," doplnil Jiří Burkoň z děčínského policejního ředitelství.

Mladík, který se s policisty popral, je ve vazbě.

Policie nevylučuje, že obvinění z útoku na veřejného činitele rozšíří kvůli nadávkám i o rasový podtext. Pachatele, kteří zaútočili na auto, zatím policisté nemají.

Policejní hlídka z místního oddělení vyjela podle Burkoně kolem deváté večer do Polní ulice, protože si místní obyvatelé stěžovali na hluk a výtržnosti. Cestou potkala muže, který se motal po silnici. Napomenula ho, aby šel po chodníku. Ten ale začal policistům nadávat.

"Proto ho policisté naložili a jeli uklidnit hlučící skupinu," popsal začátek incidentu Burkoň. V autě pak podle něj opilý muž udeřil hlavou policistu do tváře a způsobil mu lehké zranění.

Když hlídka dojela na místo, zjistila skupina Romů, že v autě sedí jejich příbuzný, a dožadovala se jeho propuštění. "Kopali do auta a rozbili sklo," uvedl Burkoň.

Hlídka s mužem raději odjela, aby zabránila dalšímu poškozování auta. Na místo se vrátila s posilou, ale to už byli podle děčínských policistů Romové pryč.

Starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart připouští, že s Romy jsou stále větší problémy. Klid prý byl do doby, než začal příliv Romů ze Slovenska, protože místní skupina se s ostatními lidmi ve městě sžila a její členové si sami dělali pořádek mezi svými lidmi.

Jak ale potvrdila jeho zástupkyně Hana Volfová, při posledním sčítání lidu se k Romské národnosti přihlásili v Krásné Lípě jen tři lidé.

,

Video