Školní chléb obsahoval rtuť

  • 2
Kousky jedovaté rtuti našla mladá žena se svým přítelem v chlebu z jídelny českobudějovického biskupského gymnázia. Oba několik krajíců snědli, ale nic se jim nestalo. Detektivové zjistili, že rtuť se do chleba, který ve škole zbyl po návštěvě zájezdu, dostala až po jeho rozřezání. Případ posuzují jako podezření z ublížení na zdraví.

Chleba přinesla z jídelny gymnázia žena, která ho předala nakrájený jednadvacetileté dceři a jejímu příteli. Ti kov objevili poté, co dívka snědla pět krajíců a její přítel jeden. Ihned vyhledali ošetření v českobudějovické nemocnici.

"Okamžitě jsme to hlásili policii. Těm mladým lidem se ale nic nestalo, protože rtuti bylo opravdu minimální množství," uvedl primář interny nemocnice Pavel Havránek.

Neobvyklá záležitost okamžitě způsobila poplach v řadách policejních specialistů. "Chléb s neznámou látkou jsme zajistili a s pomocí hasičů odeslali ke zkoumání do Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v Příbrami. Ten potvrdil, že jde o rtuť," řekla policejní mluvčí Lucie Ptáčková.

Kriminalisté zatím marně hledají původce kontaminace chleba. Zatím vyloučili jako zdroj pekařství. "Rtuť se mohla do chleba dostat při krájení, musíme vyslechnout zaměstnance jídelny, ale to je složité. Jsou prázdniny a hodně z nich je na dovolené," uvedla Ptáčková.

Odborníci připomněli, že rtuť kovová sice patří na seznam jedů, ale otrávit člověka může teprve velké množství. Nebezpečné jsou hlavně výpary rtuti. Při pozření proběhnou kuličky rtuti trávicím traktem a způsobí nanejvýš průjmy.

,

Video