Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Senát schválil zákaz laserů u letišť. Novela hrozí pokutou až pět milionů

  • 9
Senát schválil novelu zákona, která má zvýšit ochranu letadel před útoky laserem. V okolí letišť vzniknou ochranná pásma, kde se nebudou smět používat laserová zařízení. Za porušení bude hrozit pokuta až pět milionů korun. Piloti si na útoky opakovaně stěžovali.

Pokud návrh podepíše i prezident Václav Klaus, zákon bude platit od února příštího roku.

Ochranná pásma kolem každého letiště vymezí Úřad pro civilní letectví. Zatím existují zóny, kde se nesmí například stavět, používat nebezpečná světla nebo vedení vysokého napětí. Novela ale zavádí samostatné pásmo i pro lasery.

"V průběhu roku 2009 se odehrálo několik závažných incidentů, kdy neznámý pachatel oslnil posádku laserem a došlo ke krátkodobému oslepení pilota. Tyto útoky mají charakter vážného ohrožení bezpečnosti," uvedl jeden z autorů návrhu, poslanec Jan Husák (TOP 09).

Při nedávných zkouškách na letišti Ruzyně se podle něj zjistilo, že laser s nižším výkonem, který je běžně dostupný na trhu, může na vzdálenost 2,5 kilometru pilota oslepit.

Útoků laserem se stalo už několik

Někteří senátoři argumentovali tím, že není pro tuto problematiku nutné přijímat speciální zákon, protože pachatelé mohou dostat trest za obecné ohrožení. Husák ale doplnil, že za takový čin lze někoho potrestat, až když ho dokončí. Není to ale možné v případě, kdy se někdo "jen" snaží ohrozit letecký provoz.

Útoky na letouny u ruzyňského letiště se rozmohly koncem loňského roku. Dosud se jich stalo údajně sedm, zatím žádný z nich nevedl k nebezpečné události.

Podle odborníků je ale takový útok na přistávající letadlo velmi vážným ohrožením bezpečnosti. V lepším případě oslnění laserem vyřadí pilota na několik vteřin z činnosti. V horším případě mu může poškodit zrak a zavinit nehodu letadla.

,

Video