Marius Dragan

Marius Dragan - Marius Dragan u soudu. Rumun je obžalovaný z jedenácti znásilnění. (30. května 2005) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Rumun prý 11krát znásilnil, čeká trest

  • 43
Na tu noční cestu domů nikdy nezapomene. Středoškolačka Lucie se loni vracela v noci domů až před druhou ranní. "Už jsem byla unavená, chtěla jsem být doma," vypověděla v pondělí dívka před pražským soudem. Vystoupila z tramvaje do podchodu pod tratí.

V tu chvíli za sebou zaslechla kroky, které se zrychlovaly. "To mě vyděsilo, otočila jsem se a za mnou stál nějaký pán." Dostala strach. Snažila se nepříjemnou situaci řešit psychologicky. "Zeptala jsem se ho, zda nemá cigaretu," řekla. Muž jí cigaretu nabídl, ale hned požádal o oheň.

Dívka třesoucíma se rukama začala prohledávat batoh, ale bezvýsledně. "Změnil tón a řekl, ať se jen pořádně podívám," vypověděla studentka. To už začala tušit, že je zle.

Dala se na útěk. Útočník ji ale chytil za batoh a udeřil pěstí do obličeje. Mlátil ji tak dlouho, až upadla do bezvědomí. "A pak... pak jsem se probrala, tekla mi krev, věděla jsem, že mám přeraženou čelist... a cítila jsem, jak mi sundává kalhoty," zlomil se dívce hlas a rozplakala se.

Lucie nemohla šest týdnů se sdrátovanou čelistí jíst ani mluvit, teprve před několika dny jí lékaři vyndali šroubky a destičku.

V pondělí před soudem vypovídala proti Mariovi Draganovi, který je obviněn ze série jedenácti znásilnění a brutálních útoků na ženy po celé Praze. Jeho nejstarší oběti je 75 let, nejmladší dívka byla ročník 1989. Dragan navíc vyloupil nejméně pět rodinných domků.

Brutalita Draganových útoků rostla, všechny ženy měly otřes mozku, většinou i zlomené sanice a nosy. Tloukl s oběťmi o zem, kopal je do hlavy. "Byla to strašná zranění, pořád to mám před očima, a to už jsem za ta desetiletí u policie něco viděl," řekl už dříve policejní šéf Igor Kuchař. Podle psychologů bylo jen otázkou času, kdy poprvé zabije.

Násilníka dopadla volavka
Jak útoků na ženy přibývalo, odhalili policisté schéma, podle kterého si násilník svoje oběti vybíral. Útočil totiž na ženy, které si vytipoval v nočních tramvajích a které pak napadl na odlehlých místech.

Vyšetřovatelé se rozhodli riskovat. Nasadili tři policistky, které odpovídaly svým vzhledem Draganovým obětem - hezké, štíhlé blondýnky. Jezdily po nocích tramvajemi pod diskrétním dohledem kolegů. Dragan "nakonec" zabral loni v červnu na Radku Provazníkovou.

Policistka Provazníková si už při nastupování do noční tramvaje všimla podezřelého muže. Podobal se násilníkovi, tak jak ho popsaly oběti. "Předstírala jsem podnapilou a snažila se chovat bezstarostně. Toho chlapa jsem si raději nevšímala, abych ho nepoplašila," řekla krátce po zatčení Dragana MF DNES Provazníková.

Policejní volavka jela na okraj Prahy, kde vystoupila. "Když jsem slyšela zločincovy kroky za sebou a prudce se otočila, přece jen jsem se lekla - ty útoky totiž byly hodně brutální. A zarazil se i on, když zjistil, že nejsem opilá. Jediné, na čem mi v tu chvíli záleželo, bylo, aby nám neunikl," popisuje zatýkání. - více zde

V pondělí se soud zabýval i Draganovým případným propuštěním z vazby. "Chcete se k tomu nějak vyjádřit?" ptala se předsedkyně senátu Milena Němcová. "Mně se v české vazbě líbí," odpověděl ironicky Dragan. Jestli mu ironie vydrží i v úterý, kdy si má vyslechnout rozsudek, není tak jisté. Hrozí mu až 12 let vězení.


Video