Rodina Davida G. je přesvědčena, že vězeňská služba zanedbala péči, mladý muž v červnu zemřel. Ilustrační foto

Rodina Davida G. je přesvědčena, že vězeňská služba zanedbala péči, mladý muž v červnu zemřel. Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Rodina zesnulého odsouzeného obvinila vězení ze zanedbání péče

  • 43
Na lékařskou péči ve vazební věznici na pražské Pankráci a ve vězení ve Všehrdech na Chomutovsku si stěžuje rodina Davida G., který zemřel v červnu, když si tady odpykával čtyřměsíční trest. Pozůstalí podali stížnost na ministerstvo spravedlnosti, žádají i ustanovení vyšetřovací komise, která by se měla úmrtím zabývat.

Šestadvacetiletý David G. byl odsouzený ke čtyřem měsícům nepodmíněně za to, že neodpracoval veřejně prospěšné práce, které mu byly dříve uloženy jako alternativní trest.

Podle příbuzných to ale bylo kvůli tomu, že v květnu loňského roku podstoupil závažnou operaci srdeční chlopně. Jeho zdravotní stav měl proto vyžadovat zvláštní režim. Ten ale údajně ani ve vazební věznici na Pankráci ani ve Všehrdech nerespektovali.

"Po nástupu do vazební věznice nikdo z Vězeňské služby nebral na závažný zdravotní stav pana Davida G. ohled. Při nástupu do Všehrd v polovině května vážil přes sto kilo, po měsíčním pobytu a strádání zhubl téměř o třicet kilo, neboť mu vězeňská služba nezajistila základní zdravotní péči spočívající v dodávce předepsaných medikamentů," napsal v dopisu médiím otec zemřelého Jiří G.

Věznice vinu popírá

On i družka zemřelého, s níž měl tři děti, jsou přesvědčeni, že zdravotní služba ve Všehrdech naprosto selhala. "Podle vyjádření některých odsouzených byl David separován na ošetřovně věznice Všehrdy, kde mu opětovně nepodali potřebné požadované léky. Údajně ho někteří pracovníci Vězeňské služby i fyzicky inzultovali. V důsledku naprostého zanedbání povinné zdravotní péče svému stavu 18. června podlehl," uvedl otec.

Představitelé věznice ve Všehrdech s nařčením nesouhlasí. Podle nich k zanedbání péče nedošlo. "Šetření ohledně úmrtí neprokázalo, že by byla zanedbána péče ze strany zdravotnického personálu věznice," sdělila Bronislava Vetešníková, mluvčí věznice.

Navíc je podle ní zvláštní, že se člověk s tak těžkou zdravotní komplikací, jak tvrdí jeho příbuzní, do Všehrd vůbec dostal. "Do Věznice Všehrdy nejsou umisťováni odsouzení s vážnými zdravotními komplikacemi," upozornila Vetešníková.

Smrt Davida G. vyšetřuje i policie. Nyní čeká na odborné lékařské posudky, podle jejichž závěrů se bude v práci na případu dál řídit.


Video