Odškodné by si měli rozdělit nejbližší příbuzní zavražděného Václava Kočky

Odškodné by si měli rozdělit nejbližší příbuzní zavražděného Václava Kočky | foto: Soňa Lechnerová, iDNES.cz

Rodina zavražděného Kočky dostane až dva miliony odškodného

  • 122
Hoteliér Bohumír Ďuričko si zastřelením Václava Kočky mladšího pravděpodobně vyslouží nejen dlouhý pobyt ve vězení, ale i těžce zatíží své bankovní konto. Právní zástupci rodiny Kočkových vyčíslili dvoumilionové odškodné, které budou za smrt "korunního prince" klanu požadovat.

"Příbuzným podle občanského zákoníku náleží jednorázová satisfakce přibližně dva miliony korun," řekl MF DNES právník Kočkových Josef Lžičař.

Rodičům Václavovi a Olze z této částky připadne 480 tisíc korun, sourozencům Janovi a Olze 350 tisíc a každému z dětí - Václavovi, Editě a Davidovi – po 240 tisících.

O tuto částku nepřijde ani syn Kočkovy přítelkyně Markéty Nicolas, kterého má s jiným mužem, ale Kočka jej vychovával. Rodina navíc bude požadovat, aby Ďuričko hradil výživné na děti své oběti. Mohlo by se vyšplhat na několik desítek tisíc korun měsíčně.

Václav Kočka se totiž zavázal při rozvodu platit na každé své dítě z prvního manželství výživné 15 tisíc měsíčně. Na syna, kterého měl s přítelkyní Markétou, dával asi osm tisíc.

Zaplacení odškodného by pro hoteliéra nemělo být vážným problémem. O jeho solventnosti svědčí fakt, že nabízí až deset milionů korun jako kauci za své propuštění z vazby.

Půjde ven na kauci?
Městské státní zastupitelství minulý týden rozhodlo, že už pominulo nebezpečí, že by ovlivňoval svědky. Podle zákona si proto může požádat o propuštění na kauci. "Předpokládám, že žádost v tomto týdnu podáme," řekl MF DNES Ďuričkův advokát Jan Červenka.

Někteří pražští kriminalisté se obávají, že by Ďuričkovi v případě propuštění z vazby hrozilo nebezpečí – msta od klanu Kočků, mimo jiné provozovatelů matějské pouti.

"Samozřejmě cítí, že je to velmi nepříjemná situace. Ale věří v soudnost rodiny," uvedl Červenka. Kočkovi v nedávném prohlášení odmítli spekulace, že plánují vendetu.

Ďuričko zastřelil Václava Kočku mladšího ve čtvrtek 9. října kolem jedenácté večer v pražském baru Monarch po křtu knihy Jiřího Paroubka. Padly tři výstřely. Ďuričko se hájí, že ho Kočka předtím napadl pěstí.


Video