Miloslav Ransdorf na sjezdu KSČM

Miloslav Ransdorf na sjezdu KSČM | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Řidič Ransdorf zase nedával pozor. Do třetice to odnesly jen plechy

  • 52
Europoslanec Miloslav Ransdorf zavinil vlastní nepozorností další nehodu. Z vedlejší silnice vjížděl na hlavní, kde vrazil do projíždějícího auta. Srážka se obešla bez zranění. Hůř skončily jeho havárie v letech 2007 a 2008, kdy porazil ženy na přechodu.

Europoslanec Miloslav Ransdorf boural minulý týden v pátek pražské Libušské ulici. "Vyjížděl jsem ze dvora do ulice, byla tam nepřehledná situace," popsal situaci iDNES.cz komunistický politik.

"Narazil jsem pravým předním rohem do projíždějícího auta," dodal s tím, že vozidlo zasáhl do jeho levého zadního rohu. "Byl jsem na vedlejší silnici, druhé auto bylo na hlavní. Viníkem nehody jsem já," přiznal Ransdorf. Škodu na autech popsal jako miniaturní. Nehodu ale musela dokumentovat asistenční služba, protože vozidlo, do kterého najel, je služební.

Ransdorf měl problémy s pozorností při jízdě už v minulosti. V červnu 2007 přehlédl na přechodu v Praze 6 čtyřiačtyřicetiletou ženu a srazil ji. Chodkyně utrpěla lehká zranění, především oděrky.

Prakticky stejná nehoda se mu stala rok poté v červenci. Na přechodu v pražské Karlovarské ulici porazil autem osmnáctiletou dívku, která skončila zraněná v nemocnici.

Soud Ransdorfovi v tomto případě nehrozí - hájil se tím, že dívku zahlédl na poslední chvíli, protože hustě pršelo, a policie později kolizi vyhodnotila jako přestupek.

Policie ho chce znovu stíhat

Situace ho ale tehdy přiměla k prohlášení, že bude sedat za volant raději zřídka, jen pokud to bude opravdu nutné a víc využije letadlo a vlak. Kolegové z KSČM přičítali jeho problémy s pozorností lehké mozkové příhodě, kterou prodělal, a cukrovce.

Z nehody z roku 2007 má stále problémy se zákonem, i když to zprvu vypadalo, že se jim vyhne. Kolegové z Evropského parlamentu totiž původně Ransdorfa zbavili imunity a policie ho začala stíhat za ublížení na zdraví z nedbalosti. Později ale získal imunitu znovu, protože se opět dostal ve volbách do Bruselu.

"Na občanskoprávní úrovni je věc vyřešená, paní je odškodněna," uvedl Ransdorf a dodal, že se případ znovu řeší v rovině trestní, protože se o něj stále zajímá policie a parlamentní výbor pro právní otázky ho chce vydat k trestnímu stíhání.

Podle Ransdorfa měl parlament hlasování v plánu nedávno, ale zhatila ho islandská sopka, jejíž popel z erupcí ovlivnil leteckou dopravu. "Sešlo se tak málo poslanců, že nebylo možné hlasovat," upřesnil Ransdorf.


Video