Předměty zajištěné policií v místě nálezu novorozence

Předměty zajištěné policií v místě nálezu novorozence | foto: Policie ČR

Řidič našel v igelitkách tělo novorozence, policie potřebuje pomoc

  • 19
Jen náhoda pomohla k nálezu mrtvého novorozeněte u obce Hořice na Šumavě v místě zvaném Čertův mlýn. Letos 4. září asi kolem půl jedenácté ho našel náhodný řidič, který si tu potřeboval odskočit. Kdo chlapečka v tašce v lese pohodil, kriminalisté dosud netuší.

"Šel jsem asi dvacet metrů do blízkého lesa. Už při cestě tam jsem si všiml igelitových tašek a něčeho, co vypadalo jako vyvržené srnčí," popisoval řidič policistům.

seriál krimipříběhů na stopě

"Když jsem se vracel k autu, nedalo mi to a na tašky jsem se šel podívat. Okamžitě se mi chtělo zvracet…" Na zbytky tělíčka v polorozpadlých igelitových taškách nebyl rozhodně příjemný pohled. 

Kriminalisté z Českého Krumlova místo činu ohledali a začali pátrat po tom, kdo mohl dítě v lese pohodit.

Tělíčko mezitím poslali na pitvu. "Kvůli pokročilému stadiu rozkladu nebyla identifikace jednoduchá. Šlo však určit, že se jednalo o novorozence mužského pohlaví, který v době po porodu žil. Chyběla pravá horní končetina a i další poškození svědčila o tom, že se k pohozenému tělu dostala zvěř," upřesnil soudní lékař Zdeněk Šenkýř.

"Přesnější doba úmrtí se dala určit jen velmi těžko, mohlo to být asi týden před pitvou," dodal.

Telefon pro svědky

S případnými informacemi či svědectvím se můžete obracet na linku 158 nebo přímo na kriminalisty na telefon 974 232 323.

Jedním z mála vodítek, které kriminalisté k dalšímu vyšetřování měli, byly dvě igelitové tašky – jedna s reklamou firmy KCS, druhá s logem supermarketu Albert.

Část textilního ručníku"V igelitové tašce Albert byla nalezená část role textilního ručníku, který se používá na veřejných záchodech," konstatoval českokrumlovský kriminalista, který se případem zabývá.

V druhé tašce, která propagovala distributora obuvi firmu KCS, byla zase jízdenka integrovaného dopravního systému Brno.

Pořad Na stopěCelý příspěvek můžete vidět na ČT1 v pořadu Na stopě ve středu ve 22.00 hodin. Další reportáž se bude věnovat pátraní po ztracených dětech.


Video