Řidič, který srazil děti, před jízdou pil

  • 9
Kutnohorský soud odročil na neurčito případ řidiče Milana Jakla, který předloni srazil ve Zruči nad Sázavou dva malé chlapce. Čeká na rozhodnutí ústavního soudu ve věci Jaklovy stížnosti na zrušení osvobozujícího rozsudku. Kromě toho vyšlo také najevo, že Jakl před jízdou pil.

Nehoda se stala předloni na přechodu na křižovatce řízené semafory. Jeden sedmiletý chlapec na místě zemřel, druhý skončil s otřesem mozku a pohmožděninami v nemocnici. - více zde

Žalobkyni se nepodařilo vyvrátit Jaklovo tvrzení o vadných brzdách, a tak ho soud osvobodil. - více zde

Státní zástupkyně Jana Boháčová se na místě odvolala. Podle ní vjel Jakl avií na přechod na červenou. Upozornila také na to, že závady na brzdách do prvního soudního líčení, tedy půl roku po nehodě, nikdo neuplatnil.

Krajský odvolací soud osvobozující rozsudek zrušil. To Jakl považoval za porušení svých práv a podal ústavní stížnost.

Nyní se měl případem znovu zabývat kutnohorský soud. Ten ale bude v hlavním líčení pokračovat až po rozhodnutí ústavního soudu. MF DNES to řekl soudce Ivo Zelinka.

Zároveň si od policie vyžádá spis o stížnosti na postup vyšetřovatele Miroslava Šanty, který nehodu řešil.

Už při vynesení rozsudku označil Zelinka jeho postup za podivný a nestandardní. Policejní komisař totiž po nehodě nenechal vozidlo prohlédnout znalcem. - více zde

Teď navíc vyšlo najevo, že Šanta zřejmě zatajil protokol o lékařském rozboru Jaklovy krve. Ve spisu totiž byly založeny pouze výsledky řidičova vyšetření praktickou lékařkou, podle níž po nehodě nejevil známky opilosti.

Negativní byla i dechová zkouška. Podle laboratorního rozboru, který nyní soudu předložila státní zástupkyně, měl ale Jakl v krvi 0,44 promile alkoholu.

Policista jí však tento dokument předal až tři měsíce po vynesení osvobozujícího rozsudku.

Za závažné porušení služebních povinností si Šanta nejprve vysloužil snížení platu. K 31. prosinci loňského roku pak byl od policie propuštěn bez nároku na finanční náhradu. ČTK to řekla kutnohorská policejní mluvčí.

Řidič Milan Jakl (vpravo) sedí u Okresního soudu v Kutné hoře kvůli nehodě, při které srazil ve Zruči nad Sázavou dvě děti. (8. června 2004)

,

Video