Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - zloděj, baterka, lupič | foto: Profimedia.cz

Recidivista bil a okrádal seniory v bytech, dostal patnáct let vězení

  • 8
Odvolací Vrchní soud v Olomouci potvrdil osmačtyřicetiletému Ivanu Hýblovi z Moravského Berouna trest 15 let vězení se zvýšenou ostrahou. Potrestal ho za sérii loňských loupeží v bytech, kde přepadával starší lidi. Některé oběti vážně zranil.

Stejný trest mu v lednu uložil olomoucký krajský soud, nesmí také pět let pobývat na území Olomouce.

Série loupeží se stala během loňského února a března. Kriminalisté jich Hýblovi prokázali pět. Zloděj pomocí páčidla otevíral vstupní dveře bytů a po jejich obyvatelích se násilím domáhal peněz.

Přepadené tloukl a kopal a při útocích neváhal použít například kovovou tyč nebo francouzskou hůl, kterou v bytě našel. Několika oběťmi jeho útoků se staly ženy důchodového věku.

Hýbl v odvolání žádal, aby se případ vrátil před krajský soud. Trest 15 let vězení byl podle něj příliš přísný. Nesouhlasil ani se zákazem pobytu na území krajského města, kde žijí jeho jediní dva příbuzní, otec a sestra.

Odvolací soud mu ale nevyhověl. "Pouze jsme napravili jedinou vadu. Kvůli právní čistotě bylo na místě použít starého trestního zákona, nikoliv nového trestního zákoníku, jak učinil krajský soud," zdůvodnil mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Loupil krátce po propuštění z vězení

Soud Hýbla posuzoval jako zvlášť nebezpečného recidivistu. Pachatel v případu odmítl vypovídat už před krajským soudem a líčení se neúčastnil.

Nezaměstnaný muž má velmi bohatou kriminální minulost, většinou za násilné trestné činy. V roce 2000 ho například soud v Brně poslal za loupež do vězení na osm let.

Z věznice vyšel v prosinci roku 2008, tedy jen krátce před tím, než se dopustil loupeží v Olomouci. Vinu na nich zcela nepopíral. Tvrdil ale, že byty přepadal pod vlivem alkoholu a marihuany a z loupeží si nepamatuje téměř nic.

Hýbl se v Olomouci pravděpodobně pokoušel proniknout i do dalších bytů, úspěšný už ale nebyl a žádný z dalších pokusů o přepadení mu policie neprokázala.

,

Video