Dítě z rozpáleného auta skončilo v péči lékařů (ilustrační snímek).

Dítě z rozpáleného auta skončilo v péči lékařů (ilustrační snímek). | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Rodiče si vyřizovali půjčku, půlroční dítě nechali v rozpáleném autě

  • 97
Policisté v Uherském Hradišti museli vysvobodit plačící dítě upoutané v autosedačce v rozpáleném automobilu. Šestiměsíční chlapeček skončil v péči lékařů místní nemocnice. Rodičům, kteří dítě ve vedru nechali téměř hodinu, zatímco si vyřizovali půjčku, hrozí obvinění.

Na plačící dítě v citroënu odstaveném na Zelném Trhu v Uherském Hradišti upozornila policisty všímavá žena, která náhodou procházela kolem. "Viděla, že u zamčeného auta nikdo není, tak vytočila tísňovou linku," popsal mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

K vozu jako první přijeli strážníci. Dítě, k němuž mohl čerstvý vzduch pouze malou škvírkou v pootevřeném okénku, vysvobodili, když nechali auto ihned otevřít a předali chlapečka posádce sanitky. V té době už k autu dorazili i policisté a téměř současně s nimi i pětatřicetiletý otec dítěte, jenž ho přišel zkontrolovat.

"Policisté zjistili, že oba rodiče, kteří si vyřizovali úvěr, odešli od chlapečka ponechaného v autě v 10:50. Na linku 158 zavolala všímavá žena v 11:34 a po pár minutách byl chlapec z auta venku. Tedy 50 minut byl chlapeček bez dozoru a bez pomoci. Šestiměsíční chlapec byl převezen do uherskohradišťské nemocnice," podotkl Mergental.

Podle policistů je možné, že případ nakonec posoudí jako trestný čin opuštění dítěte nebo svěřené osoby. "V takovém případě by rodičům hrozil trest od jednoho do pěti let vězení," dodal mluvčí policie.


Video