Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pravicoví radikálové prošli ulicemi Přerova

  • 27
Dvě desítky pravicových extremistů pochodovaly romskými čtvrtěmi v Přerově. Zasáhnout bylo připraveno na padesát policistů a dvanáct strážníků. Nakonec jen přihlíželi.

"Na policejní stanici byl předveden pouze dvaatřicetiletý Přerovan ze sociálně vyloučené čtvrti, který se dopustil přestupku v občanském soužití s majoritou," uvedla mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková.

Radikálové prošli Škodovou, Kojetínskou a Husovou ulicí v blízkosti hlavního nádraží. Hlídalo je padesát policistů a dvanáct strážníků včetně psovodů.

"Na místě byli i policisté v civilu a antikonfliktní tým. V záloze byla připravena ostravská pořádková jednotka," vypočítala Sedláčková. Podle mluvčí příznivci Národní strany odjeli z Přerova asi po dvou hodinách.

Primátor Jiří Lajtoch prohlásil, že podobným akcím moc nerozumí. "Nevím, proč a o čem chtěli Romy poučovat. Výměna názorů se ale naštěstí odehrála bez incidentů," řekl Lajtoch.

Mnohem bouřlivější byl nedávný střet extremistů, Romů a policistů v Litvínově. Při akci asi 300 až 400 radikálů byli zraněni tři policisté, lehké poranění utrpěl i jeden z extremistů. Tři účastníky srazu policie zadržela. Další akce pravicových extremistů se tam má uskutečnit 17. listopadu.

,

Video