Policie prohledává po anonymní výhrůžce fakultní nemocnici v Plzni. (24. prosince 2008)

Policie prohledává po anonymní výhrůžce fakultní nemocnici v Plzni. (24. prosince 2008) | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Postřílím pět policistů, vyhrožoval sanitář po tísňové lince

  • 59
Divoký byl začátek Štědrého dne v plzeňské fakultní nemocnici. Policisté v neprůstřelných vestách prohledávali největší nemocniční budovu, ze které zavolal na tísňovou linku policie před půlnocí muž, že do konce roku postřílí pět policistů.

"Nepředstavil se, v telefonátu nešetřil vulgárními nadávkami," potvrdili policisté.

Pátrači v krátké době zjistili, že anonym je v nemocnici. Při volání na policii použil jeden z nemocničních telefonů.

Ke zdravotnickému zařízení přijelo množství policejních aut. Policisté v neprůstřelných vestách začali budovu prohlížet. Zásah jim komplikovala skutečnost, že právě v této největší budově je mimo jiné i urgentní příjem, kam záchranáři vozí například těžce zraněné z dopravních nehod v celém kraji.

Po prvotních výsleších svědků věděli, že anonymem je dvaatřicetiletý muž z Plzně. "Mohu jen potvrdit, že muž je zaměstnancem nemocnice," řekla pro MF DNES západočeská policejní mluvčí Jolana Číhová.

"V nemocnici byl ve svém osobním volnu, v té době tu neměl co dělat. Zastavil se na pracovišti, byl v podnapilém stavu, asi tam dělal nepřístojnosti, takže lidé ve službě se s ním moc nebavili. Pak telefonoval na policii," sdělil administrátor nemocnice Miloš Novák.

V nemocničním labyrintu ho policisté nenašli. Kolem třetí hodiny ranní se objevil ve svém bydlišti. Při zatýkání se s policisty pral.

"Policisté použili hmaty a chvaty, poté mu nasadili pouta. V té době měl v dechu asi půl promile alkoholu. Muž je v policejní cele, o případu je informovaný státní zástupce. Vyšetřování pokračuje," doplnila policistka Jolana Číhová.

Podle informovaného zdroje muž pracuje v největší nemocnici v kraji jako sanitář. Teď se s ním ale zřejmě rozloučí. "Až budeme mít zprávu od vyšetřovatele a pokud se prokáže vše, co se údajně stalo, nemocnice určitě přistoupí k personálnímu řešení. Dá se předpokládat velmi razantní řešení," ujistil Miloš Novák.


Video