Mladík okradl o telefon celkem sedm chlapců. Ilustrační snímek

Mladík okradl o telefon celkem sedm chlapců. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Mladík okrádal děti o mobily. Nejdřív se jich zeptal, kolik je hodin

  • 79
Policisté dopadli teprve osmnáctiletého mladíka, který si v České Lípě obstarával finance kradením mobilních telefonů od dětí. Využíval toho, že už se příliš nenosí náramkové hodinky a přesný čas si lidé zjišťují na displeji mobilu. Svých obětí se vždy zeptal, kolik je hodin, vytrhl jim telefon a zmizel.

Mladík už si od kriminalistů vyslechl obvinění z přečinu krádeže a zločinu loupeže. Od září stihl díky svému triku okrást v českolipských ulicích celkem sedm chlapců ve věku od devíti do šestnácti let. Město objížděl na kole a vyhlížel si své bezbranné oběti.

"Kradl na pěší stezce podél řeky Ploučnice, na dětském hřišti na sídlišti Špičák v Žitavské ulici, poblíž vlakové zastávky v ulici Pod Holým vrchem, v ulici Boženy Němcové u městského fotbalového stadionu, před Základní školou Jižní nebo na lávce přes řeku Ploučnici," vypočítala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

V šesti případech použil pachatel svůj osvědčený scénář se zeptáním se na přesný čas. "V jednom případě si ale třináctiletému hochovi o vydání mobilního telefonu rovnou řekl, a když mu nevyhověl, zbil ho, prohledal mu kapsy a telefon mu odcizil," doplnila Baláková.

Krádeže páchal už jako nezletilý

Osmnáctiletý muž z České Lípy má za sebou poměrně pestrou kriminální kariéru. V minulosti stál už třikrát před soudem pro mladistvé kvůli majetkové trestné činnosti. Soud mu za krádeže uložil podmínku v trvání 18 měsíců, která končí příští rok.

Policisté už podali na obviněného návrh na vzetí do vazby, bojí se, aby ve své činnosti nepokračoval.

"Je třeba ale dodat, že tento mladík není jediným usvědčeným pachatelem, který lidem kradl mobilní telefony v ulicích České Lípy poté, co se jich zeptal na přesný čas," uzavřela mluvčí.


Video