Záběry z hotelu Savoy

Záběry z hotelu Savoy | foto: repro ČT z Aktuálně.cz

Policista obviněný z úniku informací z hotelu Savoy podal stížnost

  • 3
Policista, který podle žalobce stojí za únikem informací z nahrávky prezidentského kancléře Weigla s lobbistou Šloufem v hotelu Savoy, podal stížnost proti svému obvinění. Za zneužití pravomoci mu hrozí až pět let vězení.

"O stížnosti zatím není rozhodnuto," řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová

Setkání Jiřího Weigla a Miroslava Šloufa se uskutečnilo krátce před volbou prezidenta. Čtyři dny před hlasováním se nahrávka dostala na veřejnost. V médiích i mezi politiky se objevily spekulace, že Weigl se Šloufem jednal o hlasech pro Václava Klause z tábora ČSSD.

Policista z útvaru zvláštních činností byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji na začátku května. Za to mu může soudce vyměřit až pět let vězení.

Podle Zenklové policista pod smyšlenou legendou získal neoprávněně od vedení hotelu Savoy DVD, na kterém byla nahrávka schůzky mezi Šloufem a Weiglem. Disk pak předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

V mediích se objevily informace, že obviněný policista je Jiří Dvořák z útvaru zabývajícího se odposlechy a sledováním. Podle ČTK ho pracovník rozvědky Petr Bakeš požádal, aby pro něj získal inkriminovanou nahrávku. Vše se mělo dít na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka, který to ale popírá. 

Policista Dvořák by v tom případě neměl tušení, pro jaké účely má nahrávka sloužit. Žádosti však vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední záznam.

Šlouf v době události řekl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů porušil Savoy svým kamerovým systémem zákon na ochranu osobních údajů.

,

Video