Drastické snímky z nehody se podle státního zastupitelství dostaly na internet od policisty z Kroměříže.

Drastické snímky z nehody se podle státního zastupitelství dostaly na internet od policisty z Kroměříže. | foto: Radek Miča

Policista má problém kvůli drastickým fotkám z nehody

  • 16
Policista z Kroměříže má problém se zákonem kvůli drastickým fotkám z dopravní nehody. Státní zastupitelství ho podezírá, že se od něj snímky dostaly na internet. Při březnové nehodě přejel autobus ženu z Kojetína a způsobil jí drtivé poranění hlavy a mozku, kterým na místě podlehla.

Policista, služebně zařazený na Okresní ředitelství policie Kroměříž, je obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

"Až bude vyšetřování ukončeno, bude na státním zástupci, zda zváží návrh na podání obžaloby, případně dalších opatření příslušnému krajskému státnímu zástupci v Brně," konstatoval mluvčí Okresního státního zastupitelství pro Brno-venkov Hynek Olma.

"V případě, že policista bude uznán vinným, hrozí mu trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákaz činnosti," upřesnil mluvčí.

Podrobnosti o způsobu úniku fotografií Olma sdělit nesmí.

Policista zatím nebyl postaven mimo službu. "Ředitel se rozhodl vyčkat na případné rozhodnutí soudu," vysvětlila mluvčí Okresního ředitelství policie Květoslava Malenovská. Zda státní zástupce navrhne podání obžaloby, bude podle mluvčího Olmy známo koncem srpna.

Jiní dva policisté, kteří podle svých kolegů prodali Blesku snímky mrtvého skladatele Karla Svobody, jsou už obžalováni. Nově jim hrozí až rok vězení. Žalobce viní dvaatřicetiletého Ladislava Cháberu a o deset let mladšího Aleše Sobotku z porušování povinností dozorčí služby a poškození a zneužití záznamu na nosiči informací. - více zde

Nehoda autobusu je už před soudem
První soudní přelíčení už má za sebou řidič autobusu, který 56letou ženu v březnu za hustého sněžení přejel. (více zde) Zdeněk Miláček z Kostelan u soudu nepopíral, že ženu přejel. Tvrdí ale, že si srážky nevšiml.

Očitý svědek však vypověděl, že bezprostředně po nehodě autobus skoro zastavil. Podle něj si tedy řidič nehody všiml. Zpomalení potvrdil i tachografický kotouček, kterým jsou autobusy vybaveny.

Na příštím přelíčení, které se bude konat v září, proto soud vyslechne soudního znalce v oboru dopravy. "Pokud zpomalení potvrdí, bude to zásadní argument ve prospěch obžaloby, pokud jde o neposkytnutí pomoci," podotkl soudce Karel Rašín.

,

Video