Po zavedení bodového systému selhali už dva vysoce postavení policisté.

Po zavedení bodového systému selhali už dva vysoce postavení policisté. | foto: MF DNES

Policista chválil bodový systém, teď boural opilý

  • 182
Vedoucí Dopravního inspektorátu ve Frýdku-Místku Michael Čaš v noci havaroval v Ostravě. Policista podle dechové zkoušky řídil pod vlivem alkoholu. Sám přitom patřil k těm, kteří si po zavedení bodového systému pochvalovali, že řidiči konečně začnou jezdit podle předpisů.

Havárie se stala v noci na neděli v Ostravě-Hrabové poblíž Makra. Auto Michaela Čaše se asi patnáct minut po dvaadvacáté hodině srazil s autem, ve kterém cestovala rodina z Ostravy-Dubiny.

Dvaatřicetiletá žena a šestiletý chlapec utrpěli lehčí zranění. Žena měla zablokovanou páteř a stejně jako její syn pohmožděnou hlavu. Oba byli ošetřeni v městské nemocnici a propuštěni domů.

Nehodu vyšetřuje Inspekce ministra vnitra. Policistovi naměřili při dechové zkoušce více než jedno promile alkoholu. Michael Čaš ale tvrdí, že nabourané auto neřídil.

"Opilý bych za volant nesedl. Řídila osoba, která je mi blízká, ale po nehodě v šoku odešla. Já spal, vzbudil mě náraz. Až po nehodě jsem přesedl na místo řidiče a zapnul výstražná světla," tvrdí Čaš.

Podle náměstka ředitele ostravské policie Aleše Zehnala muž tvrdil i policistům, kteří nehodu vyšetřují, že auto řídila žena z rodiny, která po nehodě utekla. "Toho policistu znám a neřekl bych do něj, že by řídil opilý. Ale zdá se mi, že v tomto případě se spíš jen snaží obhájit," naznačil Zehnal.

"Všechny okolnosti prověříme. Ale kdybychom neměli podezření, že řídil policista, nehodu by nevyšetřovala Inspekce ministra vnitra," řekla mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Podle šéfa dopravní policie Zdeňka Bambase by to pro Čaše mělo znamenat "stoprocentně cestu do civilu". Bambas dnes v České televizi řekl, že opilý policista, který havaruje, velmi poškozuje prestiž policie, proto u ní automaticky končí. Označil to za standardní řešení. "Tento tvrdý postup, ten by zase měl policii to renomé trošku vrátit," dodal ředitel.

Čaš na začátku července, kdy začal platit bodový systém, změnu zákona chválil. "Zdá se, že lidé konečně pochopili, že mají podle předpisů jezdit i u nás, a ne jen v okamžiku, kdy překročí státní hranice," řekl tehdy MF DNES. Předloni Čaš napsal na Ostravské univerzitě práci nazvanou Etika chování účastníků silničního provozu.

Poté, co vstoupil v platnost nový dopravní zákon, jde již o další závažné selhání policisty. Policejního prezidenta Vladislava Husáka MF DNES přistihla, jak jede svým vozem rychlostí 190 kilometrů za hodinu. Husák se nakonec potrestal sám a na tři měsíce se vzdal řidičského průkaz. - více zde

, ,

Video