Zabavené drogy v Ostravě | foto: Policie ČR

Policie zadržela sedmnáct lidí z ostravské drogové scény

  • 6
Ostravští policisté provedli razii mezi výrobci drog a jejich pouličními prodejci. Zadrželi sedmnáct lidí. Tři muže a čtyři ženy už obvinili, ve vazbě skončili tři podezřelí. Drogu vyráběli v několika pronajatých bytech v centru města a obvodech Poruba a Přívoz.

Policie obvinila sedm podezřelých výrobců a prodejců drogy na konci května a během června.

"Nebyla to organizovaná skupina, ale nám známé osoby, jejichž odběratelé se prolínali. Vesměs to byli vařiči, kteří drogu vyráběli už delší dobu a pak ji sami užívali a prodávali," uvedl šéf policejního týmu Toxi Jiří Kopeček.

Obvinění jsou ve věku 21 až 39 let, hrozí jim vězení na dva roky až deset let. Je mezi nimi i třicetiletá žena, kterou policie zadržela během domovní prohlídky přímo při výrobě drogy.

Zabavené drogy v Ostravě

"Je to protřelá recidivistka, která byla v té době zrovna v podmínečném propuštění. Mezi obviněnými je i jednadvacetiletá studentka ostravské vysoké školy," řekl Kopeček.

Při čtyřech domovních prohlídkách v ostravských bytech policie objevila tři varny, pervitin, digitální váhy i léky proti chřipce a nachlazení obsahující pseudoefedrin, z nichž se droga vyrábí.

Podle Kopečka si obvinění výrobci jezdili pro léky do příhraničních oblastí Polska, kde se prodávají bez omezení například u pokladen v supermarketech.

V českých lékárnách jsou totiž od května dostupné pouze na recept nebo po předložení občanského průkazu a kontrole z centrálního úložiště dat, které zřídil Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby zabránil zneužívání léků právě k výrobě drog.

"S tímto omezením jsme ale zaznamenali nárůst nákupu léků v Polsku," řekl kriminalista.

Podle něho bude policie v souvislosti s případem ještě vyslýchat desítky dalších lidí. "Trestné činnosti se dopouštějí i ti, kteří mají byt pronajatý a umožní ostatním v něm drogu vyrábět. Často si to ani neuvědomují," dodal Kopeček.

V poslední době podle něho výrobci drog často střídají ostravské byty, takže je velmi obtížné vypátrat je.


Video