Místostarosta brněnských Židenic a předseda tamních občanských demokratů Aleš

Místostarosta brněnských Židenic a předseda tamních občanských demokratů Aleš Vytopil | foto: Stránky Aleše Vytopila

Místostarostu Brna-Židenic zavraždili, uvedla policie. Má dva podezřelé

  • 122
Místostarosta brněnské čtvrti Židenice Aleš Vytopil byl zavražděn, oznámila policie. Zadržela dva podezřelé, spojitost s politikou vyloučila. Tělo bylo zakopáno za městem, testy DNA potvrdily, že skutečně patří dva měsíce nezvěstnému politikovi. Již ráno policisté vyřadili Vytopila z databáze pohřešovaných.

"Tělo bylo zakopáno v zemi, vyzvedli jsme ho a podrobili pitvě. Pomocí DNA jsme potvrdili totožnost, opravdu se jedná o bývalého místostarostu Židenic," potvrdil informaci šéf jihomoravské policie Tomáš Kužel.

Policie už z vraždy politika obvinila dvě osoby. "Pachatelé jsou bývalí manželé. I přesto že jsou rozvedení, udržovali spolu nějaké vztahy. Muž znal místostarostu z minulosti, obviněná jej pravděpodobně před vraždou neviděla," upřesnil kriminalista Antonín Hrdlička.

Podle dostupných informací jsou obviněnými bývalý přítel Vytopilovy milenky Filip Onderka a jeho bývalá manželka, která se s politikem poprvé setkala těsně před vraždou. Oba kriminalisté zadrželi, brněnský městský soud rozhodne o jejich vzetí do vazby.

"Mohu potvrdit, že soud od Krajského státního zastupitelství v Brně obdržel návrh na vzetí do vazby sedmatřicetiletého muže a pětačtyřicetileté ženy, kteří jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin vraždy ve formě spolupachatelství," řekla mluvčí soudu Gabriela Stočková s tím, že rozhodnutí by mělo padnout brzy.

Tělo Aleše Vytopila objevili kriminalisté ve čtvrtek. Až do pátečního odpoledne ale odmítali potvrdit, že je to právě dva měsíce pohřešovaný místostarosta. V pátek ráno politik zmizel z databáze pohřešovaných a vše nasvědčovalo tomu, že byl zavražděn. Redakci iDNES.cz to už dopoledne potvrdil důvěryhodný zdroj.

Spekulacím o tom, že nalezené tělo patří pohřešovanému politikovi, nahrávaly už od čtvrtečního večera také zprávy o zatčení bývalého přítele Vytopilovy milenky. Toho na Třebíčsku zatkl Útvar rychlého nasazení.

Vražda nesouvisela s politikou, ale s osobním životem

Šestatřicetiletého občansko-demokratického politika naposledy viděli svědci 9. září večer v Mariánském údolí v Brně-Líšni. Pohyboval se poblíž restaurací U Raka a Eldorádo, kam přijel svým hnědým vozem Volkswagen Passat. Před měsícem se pak u dálnice D1, a to na druhé straně města, našly jeho doklady.

K důvodům Vytopilova zmizení se ihned vyrojily četné spekulace. Podle jedné verze souviselo s jeho kandidaturou na jistý, patrně politický post. Podle další byl sledován někým neznámým. Třetí verze uváděla, že měl potíže v podnikání.

Kriminalisté tyto spekulace nyní objasnili. "Motiv neustále upřesňujeme. Musím zdůraznit, že nesouvisí s politickou příslušností ani s výkonem funkce místostarosty. Jedná se o vztahovou záležitost," uvedl Kužel.

Podle kriminalistů se Vytopil stal jedním z vrcholů čtyřúhelníku, který tvořil Filip Onderka se svou bývalou ženou, a dále pak žena, se kterou Vytopil před smrtí žil. Ta byla někdejší přítelkyní Onderky.

,

Video