Pokud potápěči utonulého mladíka nenajdou, bude se čekat na vynoření těla. Ilustrační foto.

Pokud potápěči utonulého mladíka nenajdou, bude se čekat na vynoření těla. Ilustrační foto. | foto: Lukáš Táborský, MF DNES

Policie: Těla utopených může z řek vydat náhoda

  • 6
Policisté stále hledají dva muže a jednu ženu, kteří minulý měsíc utonuli na třech různých místech. Mrtvoly zřejmě najdou náhodní svědci nebo vyplavou na hladinu. Pokud se tak nestane, zůstanou v policejní databázi pohřešovaných dvacet let.

Tragickou smrtí skončil výlet čtyř mladých lidí ze Sedlčanska, kteří trávili velikonoční volno v chatě ve Smilovicích na břehu Slapské přehrady. V noci se posilnění alkoholem vydali na projížďku motorovou loďkou, která se s nimi převrhla. - více zde

Tělo mladíka, který z vody nevyplaval, policisté zatím nenašli. Potápěči vytyčili prostor, kde by se mrtvola mohla na dně zachytit a každý den pátrají v hloubce přesahující 30 metrů.

"Jsou tam velice ztížené podmínky, špatná viditelnost, velká členitost, stromy, kořeny a skály," řekl iDNES zástupce ředitele příbramské policie Pavel Marešovský. Pátrání proto pokračuje velmi pomalu.

"Nikdo nedokáže říci, jak dlouho se bude pátrat," tvrdí Marešovský. Připouští, že práce potápěčů nemusí přinést výsledek. Proud vody mohl mladíkovo tělo zanést ještě dál.

"Potom nám nezbude než čekat, až se tělo objeví," uvedl Marešovský. Při současném počasí, kdy se teplota vzduchu pohybuje kolem dvaceti stupňů a voda v řece má lehce nad deset stupňů Celsia, to odhaduje na dva týdny od utonutí.

Po pohřešovaných se pátrá až 20 let
Po dalších dvou obětech nedávných jarních povodní už potápěči nepátrají. Matku tří dětí z Plzně a 57letého muže ze Svojšic policisté vedou v evidenci pohřešovaných. A čekají, až se těla objeví.

Muž se na konci března utopil v rozvodněné Sázavě v Krhanicích na Benešovsku. Po řece se projížděl v nafukovacím člunu, který se s ním převrátil. - více zde

"Zatím se nepotvrdilo, že by ho někde v republice našli," řekl iDNES velitel kriminálního vyšetřování v Benešově Josef Krůček. Podle něj muže velká voda odnesla desítky kilometrů daleko.

"Dnes už je to na náhodě. Nelze totiž lokalizovat prostor, ve kterém bychom tělo hledali," vysvětlil Krůček.

Jako pohřešovanou vedou policisté i 47letou ženu z Plzně, která skočila do rozvodněné Radbuzy pro svou tříletou dceru. Tělo mrtvé holčičky se našlo po třech hodinách, její maminka je stále nezvěstná. - více zde

"Pátrání nekončí. Byť je velký předpoklad, že ta žena zemřela, tak pro nás je pohřešovaná," sdělil iDNES mluvčí plzeňského policejního ředitelství Petr Kovář. Po pohřešovaném se pátrá až dvacet let. Pokud se do té doby nenajde, je vyřazen ze systému.

Prohlášení za mrtvého řeší soud
I bez nálezu těla ale může být oběť prohlášena za mrtvou. Je to v pravomoci soudu, který vydá rozhodnutí na žádost příbuzných. Zákon nestanoví žádnou lhůtu, po kterou musí příbuzný čekat s podáním návrhu k soudu.

"Soud poté zahájí řízení a vyzve nezvěstného a také osoby, které by o něm mohly něco vědět, aby podaly do jednoho roku zprávu," vysvětlila iDNES právnička Dagmar Hartmanová. Pokud žádná taková zpráva během roku nepřijde, soud prohlásí nezvěstného za mrtvého.

Toky vydaly další dvě těla

Policie našla v sobotu ve spodní nádrži vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku tělo 42letého utonulého muže. Je to patrně devátá oběť letošních povodní. "Muž zmizel 3. dubna v době, kdy se dramaticky začaly zvedat průtoky v řekách," řekla mluvčí jihomoravské policie.

Tělo utonulého vydala i říčka Dřevnice v Prostřední Bečva na Vsetínsku. Podle policie šlo o 40letého místního obyvatele. Přivolaná lékařka žádné zjevné známky poranění na těle zemřelého muže nenašla, příčinu utonutí objasní soudní pitva.

Zdroj: ČTK

,

Video