Policie podezírala Kulu, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů připravil stát o 20 milionů korun

Policie podezírala Kulu, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů připravil stát o 20 milionů korun | foto: Radek Cihla, MAFRA

Policie odložila případ šéfa vězeňské služby Luďka Kuly

  • 5
Protikorupční policie odložila případ ředitele vězeňské služby Luďka Kuly a jeho bývalého náměstka Zdeňka Kreuzzigera, které vyšetřovala kvůli dodávce rušiček mobilních telefonů ve věznicích.

Informoval o tom mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Počátkem července policisté oba muže obvinili z porušování povinnosti při správě cizího majetku, žalobce však vyhověl ředitelově stížnosti a obvinění zrušil.

"Případ jsme z pokynu státního zástupce odložili," uvedl Skřepek. "Tímto to pro policii končí," dodal.

Policie podezírala Kulu a Kreuzziegera z toho, že v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů připravili stát o bezmála dvacet milionů korun.

Kreuzzieger kvůli problematické zakázce už dříve odstoupil z místa náměstka. Kula tvrdil, že pouze podepsal smlouvu, kterou mu připravili jeho podřízení. Poté, co byl obviněn, odmítl sám rezignovat, vzal si ale dovolenou.

Kvůli trestnímu stíhání postavil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Kulu mimo službu, počátkem minulého týdne ho povolal zpět do funkce.

Policie kauzu zakázky na rušičky vyšetřovala od loňského ledna.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu, a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala.

Rušení v některých zařízeních ovšem nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala a na pb mont podala žaloby.

,

Video