Česko slaví Velikonoce

Česko slaví Velikonoce - I mrskači ve Ždánicích na Hodonínsku se o o velikonočním pondělí oblékají do tradičních krojů. | foto: Radek Miča, MF DNES

Policie obvinila koledníky za bitku v Blažimi

  • 18
Jako jediný skončil František Jelínek na několik dní v nemocnici po velikonoční rvačce v Blažimi na Žatecku. Trojice koledníků se o Velikonoční pondělí poprala s místním podnikatelem Josefem Nevečeřalem. Při potyčce v předsíni podnikatelova domku dostal Jelínek zásah z revolveru do stehna.

Policie nyní ve vyšetřování incidentu pokročila. Třiačtyřicetiletý Jelínek a dva jeho známí ve věku 19 a 20 let nebyli podle vyšetřovatelů oběťmi, nýbrž útočníky. Policisté všechny tři koledníky obvinili z porušování domovní svobody a ublížení na zdraví.

"Vstoupili na pozemek rodinného domu, kopali do vchodových dveří a výhružně pokřikovali na majitele. Když poškozený otevřel dveře, ihned vběhli dovnitř a údery pěstí, kopy a kovovou tyčí jej napadli," popsala událost lounská policejní mluvčí Jarmila Střelcová.

Podle podnikatele Josefa Nevečeřala tehdy vpadlo do jeho domku, kde byl s manželkou, dcerou a její spolužačkou, přibližně osm lidí. Když ho napadli, vypadla mu na zem legálně držená pistole a při tahanici o ni vyšel výstřel. Útočníci mu rozbili obličej, dokonce zlomili nadočnicový oblouk.

Střelba v předsíni podnikatelova domu souvisela s předchozí rvačkou na blažimské ulici. Nevečeřal se totiž do vesnice vydal zjistit, kdo mu ukradl osmnáct plechovkových piv, ale hlavně patnáct tisíc v peněžence, jež celé dopoledne v předsíni ležela. Hned vedle ní měli Nevečeřalovi v misce kovové mince, které dávali celý den koledníkům.

"Sedl jsem do auta a jel se podívat do vesnice. Viděl jsem skupinu, která pila pivo z mých plechovek. Tak jsem se jich ptal, kde pivo vzali. A jeden z nich se na mne hned vrhl," popsal první útok Nevečeřal.

Dvěma mladíkům se podle svých slov ubránil, ale musel je udeřit pěstí. Třetí na něj vzal násadu od lopaty, proto ho srazil k zemi tyčí od zvedáku auta.

Podle matky jednoho z mladíků Berty Lakatošové rozpoutal bitku Nevečeřal. "Když se ho náš Ládík ptal, proč to dělá, praštil ho železnou tyčí do hlavy a do krku. Naši kluci v tom byli nevinně, oni žádné pivo neukradli," vyprávěla.

Její syn a otec dalšího mladíka se pak prý jen šli k Nevečeřalovi zeptat, proč se k nim choval tak hrubě. Podnikatel je podle verze Lakatošové bez výstrahy napadl a střílel do nich.

Policisté po několika týdnech výslechů a odborných posudků obvinili tři útočníky. Hrozí jim až dvouleté vězení. "Na vyšetřování případu ale policisté i nadále pracují," sdělila policejní mluvčí Jarmila Střelcová.


Video