Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Policie obvinila další extremisty, údajně i ideologa neonacistů Filipa Vávru

  • 362
Kriminalisté pokračují ve vyšetřování případu, při kterém zatýkali loni v říjnu a letos v lednu pravicové extremisty. Obvinili další dva lidi z podpory hnutí potlačujících svobodu člověka. Jedním z obviněných je i Filip Vávra, někdejší zakladatel Národního odporu, který loni pozval do Prahy popírače holokaustu Davida Dukea.

"V rámci případu Lotta padla další dvě obvinění, v obou případech jde o muže," řekl iDNES.cz mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták s tím, že posun v případu nastal asi před měsícem.

"Vyšetřování se zdárně blíží ke konci," nastínil další vývoj v zátahu mezi extremisty.

Bývalý vůdce Národní odporu Filip Vávra (vlevo) u služebny ÚOOZ

Televize Nova uvedla, že jedním z obviněných z trestného činu je také Filip Vávra. Obvinění se týká propagace a podpory hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a s největší pravděpodobností je Vávra podezřelý ze šíření materiálů, například tiskovin s rasistickými tématy. Údaj potvrdil i důvěryhodný zdroj MF DNES z protiextremistického policejního útvaru.

Kriminalisté z ÚOOZ provedli rozsáhlé zátahy na extremisty zejména loni v říjnu a letos v polovině ledna. V poutech skončilo přes dvacet lidí, mimo jiné Milan Hroch a Richard Lang, kteří organizovali v Jihlavě "pietní shromáždění věnované padlým evropským hrdinům", což byla zástěrka k položení věnců u hrobu padlých vojáků nacistického wehrmachtu.

Filip Vávra je známý jako ideolog českých extremistů. Před lety zakládal krajně pravicové hnutí Národní odpor a loni pozval do Česka známého rasistu a někdejšího šéfa amerického Ku-klux-klanu Davida Dukea, jehož návštěva skončila zadržením a vyhoštěním.

,

Video