Jeden z nejbohatších Čechů, podnikatel Tomáš PItr

Jeden z nejbohatších Čechů, podnikatel Tomáš PItr | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Policie navrhla žalobci, aby stíhal Pitra kvůli Setuze

  • 3
Policie uzavřela vyšetřování zřejmě největší kauzy společnosti Setuza. Státnímu zástupci navrhla obžalovat kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra a šéfa dozorčí rady Setuzy Michala Zouhara. Podezírá je, že prostřednictvím společnosti Agrocredit připravili stát o tři čtvrtě miliardy. Hrozí jim až 12 let vězení.

"Vyšetřovací spis jsme od policie obdrželi ve středu. Policie navrhla oba muže obžalovat pro zneužívání informací v obchodním styku. Trestní sazba je v takovém případě pět až dvanáct let vězení," řekl iDNES.cz Martin Omelka z pražského státního zastupitelství.

Informaci o průlomu v případu ústecké potravinářské společnosti Setuza přinesl jako první deník Právo.

Policie obvinila oba muže již dvakrát. Po jejich stížnosti ale žalobce stíhání zrušil. Tentokrát se kriminalisté poprvé dopracovali až k návrhu na obžalobu.

Oba muži byli původně stíháni pro podvod, později bylo jejich jednání posouzeno jako zneužití informace v obchodním styku.

Stát přišel o tři čtvrtě miliardy korun
Policie je podezírá z toho, že z firmy Agrocredit, v níž Pitr působil jako předseda představenstva, vyvedli cenné akcie a nahradili je znehodnocenými cennými papíry Českomoravské finanční a leasingové. Ta byla přitom vlastníkem Agrocreditu.

Pitrova společnost Agrocredit byla podle kriminalistů jen prázdnou slupkou určenou k držení akcií Setuzy a další firmy Lukana.

"Dcera získala polovinu své matky a matka vlastnila jenom dceru. Výsledkem byly dvě prázdné společnosti a škoda na účet státu 750 milionů," citovalo Právo svůj zdroj.

Složitý propletenec firem dá zabrat i státnímu zastupitelství. "Jde o hospodářskou kriminalitu, což je obsáhlý spis. Jen přečíst ho potrvá měsíc. Zda státní zástupce Pitra a Zouhara obžaluje, bude jasné v řádu měsíců," řekl iDNES.cz Omelka.

Vězení zatím stále uniká
Pitr byl za daňové úniky odsouzen už loni. Soud mu tehdy vyměřil pět let vězení. Do vězení ale nastoupí poté, co o jeho stížnosti rozhodne Vrchní soud v Praze. "K tomu dojde zhruba za měsíc," řekl iDNES.cz mluvčí soudu Jan Fořt. - více zde

Jméno Tomáše Pitra, který patří k nejbohatším Čechům, se objevilo i v souvislosti s vraždou podnikatele a jeho spolupracovníka Františka Mrázka. Jako jednu z verzí detektivové prověřovali objednávku vraždy právě z podnětu Pitra. - více zde


Video