Jeden z mladíků napadených skupinou Romů u dveří, které útočníci vyrazili. (21.

Jeden z mladíků napadených skupinou Romů u dveří, které útočníci vyrazili. (21. srpna 2011) | foto: Karel PešekMF DNES

Policie chytila dva Romy, kteří napadli v Rumburku mladíky

  • 427
Policisté dopadli dva Romy, kteří v neděli ráno v Rumburku surově napadli skupinku šesti mladíků. Jednoho z nich obvinili, po dalších výtržnících policie pátrá.

"Policie zadržela v neděli večer dva muže. Jednoho z nich obvinila z těžkého ublížení na zdraví s rasovým podtextem, výtržnictví a omezování domovní svobody," potvrdil policejní vyšetřovatel Ladislav Cvik.

Podle informací MF DNES je zadrženým Rom z Rumburka a Jiříkova. Policisté pátrají i po dalších aktérech nedělní rvačky, která se strhla kolem páté hodiny ráno v Pražské ulici nedaleko diskotéky Hvězda.

Skupina asi dvaceti Romů vyšla z právě zavírající diskotéky. Poblíž baru stálo šest mladíků (původní informace hovořily o čtyřech napadených). Z obavy před možným střetem se před nimi schovali do vchodu jednoho z domů.

Před útočníky se jim však uniknout nepodařilo. Ti dveře do domu rozbili a mladíky zmlátili kovovými teleskopickými obušky. Jeden z napadených skončil se zlomeninami v nemocnici.

Města se bojí nepokojů

Kriminalita v Rumburku

vloupání
leden až duben 2010 - 47
leden až duben 2011 - 70

krádeže
leden až duben 2010 - 65
leden až duben 2011 - 66

Podle informací MF DNES stojí za útokem tři hlavní agresoři, kteří ostatní Romy k násilí vyprovokovali. Po třetím aktérovi, jenž měl za provokací stát, policisté pátrají. Kriminalisté rovněž zjišťují přesný počet lidí, kteří se na útoku podíleli.

V severočeském Rumburku a dalších městech Šluknovského výběžku roste napětí kvůli nepřizpůsobivým obyvatelům, které sem stěhují realitní společnosti.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček má strach, aby násilí nepřibývalo. "Obavu z toho, že se něco podobného stane, mám už delší čas. Nepřizpůsobivých je tu čím dál víc a máme obavu, že to bude eskalovat v další nepokoje," říká Sykáček. (rozhovor se starostou čtěte zde)

Kvůli řešení situace se minulý týden sešli starostové zdejších měst. Žádají, aby měli v lokalitách více policejních hlídek, které by zajistily větší bezpečnost. To je však problém, kvůli vládním škrtům se předpokládá, že policistů bude dále ubývat. (více čtěte zde)

,

Video