Pokladní vynosil z banky 22 milionů

  • 8
Zhruba rok stačil vedoucímu pokladníků v pobočce Komerční banky v Plzni, aby si postupně odnesl v hotovosti 22 milionů korun. Podle deníku Právo, který na případ upozornil jako první, je muž ještě s jedním podezřelým ve vazbě, dalšího jejich společníka vyšetřují policisté na svobodě.

"Trojici mužů stíhají policisté z odboru hospodářské kriminality pro trestný čin zpronevěry. Jeden z nich je pracovníkem Komerční banky," potvrdila krajská policejní mluvčí Jolana Číhová.

Podle náměstkyně krajské státní zástupkyně v Plzni Dagmar Lindenthalové je jedním z kompliců třicetiletého pokladníka člověk, který pomáhal zakrývat úbytek peněz v bankovních pokladnách fingovanými výběry. Druhý měl být příjemcem peněz. Oba jsou bez zaměstnání.

Osud zmizelých peněz, které se z banky ztrácely od konce roku 2003 až do letošního ledna, není zatím jasný. Bankovní úředník tvrdí, že peníze nebyly pro jeho potřebu, ale poskytoval je svému známému na podnikání.

"V tom, kde peníze končily, se výpovědi stíhaných mužů rozcházejí," řekla Lindenthalová. Vyšetřování je prakticky na začátku.

Podle deníku Právo většinu peněz trojice zřejmě utopila v hazardu. Dopadený pokladní byl podle listu vášnivým sázkařem a pořídil si luxusní dům a automobil.

Zpronevěru odhalila při kontrole jiná úřednice bankovní pobočky.

Mluvčí Komerční banky Marie Petrovová ujistila, že vkladů klientů se ztráta nijak nedotkne. "Takové věci se bohužel občas vyskytnou, ale není to příliš časté. Pro nás je velmi důležité, že únik odhalily naše vlastní kontroly. Chystáme novou analýzu manipulace s penězi, a kde bude možné tyto postupy zpřísnit, tam to uděláme," doplnila Petrovová.

,

Video