Podvodník zneužíval nemocnice a rozhodl se jejich služeb využívat, i když to vůbec nepotřeboval. Ilustrační snímek

Podvodník zneužíval nemocnice a rozhodl se jejich služeb využívat, i když to vůbec nepotřeboval. Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Podvodník si z nemocnic udělal hotely. Na poplatcích dluží 156 tisíc

  • 26
Ostravská policie vyřešila mimořádný případ. Čtyřiapadesátiletý muž tři a půl roku zneužíval nemocnice v celé České republice. Stěžoval si na zdravotní problémy a ochotně se nechával hospitalizovat. Když ho z jedné propustili, hned zamířil do druhé. Neodradily ho ani regulační poplatky, protože je neplatil, a nemocnicím dluží už 156 tisíc korun.

Nakonec byl podvodník odhalen a nemocniční pobyt vyměnil za vazební péči. Vyšetřování trvalo rok a sami policisté uvádějí, že jde o velmi ojedinělý případ.

V nemocnicích polehával a nechal se obsluhovat od 27. prosince 2007 až do letošního července. Scénář byl podobný. U lékaře si stěžoval na velké bolesti, nechal se hospitalizovat a lékaři často drahými přístroji zjišťovali příčiny bolestí. Když nic podstatného neodhalili a podvodníka po čase propustili nebo utekl sám, zašel jinam a celý kolotoč se opakoval.

Dva roky byl mimo nemocnice jen pár dnů

"Muž byl mnohokrát hospitalizován v další nemocnici ve stejný den, v němž byl z jiné nemocnice propuštěn či zdravotnické zařízení svévolně opustil. Hospitalizace muže tak byla téměř permanentní, v letech 2008 a 2009 se měl mimo zdravotnická zařízení nacházet jen několik dnů," uvedla ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Když byly zavedeny regulační poplatky, tak s podvody nepřestal. Jen si prostě nechal vystavit fakturu, kterou však nikdy nezaplatil. Za poplatky a také za poskytnutí vyžádaného nadstandardního pokoje dluží už 156 tisíc korun.

Kriminalisté pátrali v sedmdesáti nemocnicích

Policisté na jeho podvody přišli letos v létě a zadrželi ho, jak jinak, v nemocnici. Nyní sedí ve vazbě a čeká na soud. Hrozí mu až pětileté vězení, zvláště když už byl v minulosti za podvod odsouzen.

Vyšetřování ale dále pokračuje. "Prověřování zatím trvalo zhruba rok. Policejní komisař kontaktoval zhruba sedm desítek zdravotnických zařízení, například v Ostravě, Praze, Brně, Plzni, Kolíně, Liberci, Olomouci," uvedla Holčáková s tím, že výčet by byl hodně dlouhý.


Video