Ministerstvo vnitra připravuje výstražný systém, který by měl pomáhat při hledání dětí. Ilustrační foto.

Ministerstvo vnitra připravuje výstražný systém, který by měl pomáhat při hledání dětí. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Počty pohřešovaných dětí rostou, loni jich bylo přes devět tisíc

  • 1
V České republice každoročně vzrůstá počet pohřešovaných dětí. Podle statistik se hlavně zvyšuje počet těch, které utíkají z domova a ústavů. Přibývá i malých dětí, které unáší jeden z rodičů.

Policie loni vyhlásila pátrání po 9 274 dětech. Bylo to o 574 více než v roce 2007. Od začátku roku do 18. května policie eviduje celkem 3 631 zmizení a útěků.

Dokud se děti nenajdou, zůstávají jejich jména a fotografie v evidenci až 20 let. Po této době se promlčuje vražda, kterou policisté vždy berou jako jednu z možných verzí osudu dítěte, vysvětlila mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká.

Pomoci při hledání dětí by mohl výstražný systém, jehož zavedení nyní ministerstvo vnitra připravuje. Projekt sice oficiálně začne příští týden, ovšem bez své klíčové součásti - zasílání informací o hledaných dětech pomocí SMS zpráv.

S jejich zasíláním totiž nesouhlasí Úřad pro ochranu osobních údajů. Systém má do pátrání po pohřešovaných dětech zapojit veřejnost, a to prostřednictvím rozesílaných textových zpráv s popisem dítěte.

Příští týden uvedenou problematiku připomene Mezinárodní den pohřešovaných dětí, který připadá na 25. května. V tento den v roce 1979 beze stopy zmizel v New Yorku při cestě do školy šestiletý Etan Patz. Evropa si pohřešované děti připomíná od roku 1986.

,

Video