Ceny benzinu už na úroveň ze začátku srpna nejspíš nespadnou. Ilustrační foto.

Ceny benzinu už na úroveň ze začátku srpna nejspíš nespadnou. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Po zdražení benzinu přibylo krádeží

  • 43
Rostoucí ceny benzinu se začínají projevovat i na kriminalitě. Od minulého týdne policisté zaznamenali více krádeží pohonných hmot přímo z aut. Stále častěji také někteří řidiči ujíždějí od pump bez zaplacení.

Hned dvakrát ukradl během minulého týdne neznámý zloděj naftu z autobusu, který v noci parkoval na návsi v obci Bedřichovice na Lounsku.

"Nejprve zloděj z autobusu ukradl zhruba dvě stě litrů nafty, druhý den to bylo sto padesát litrů. Škoda z obou krádeží dosahuje téměř devíti tisíc korun," uvedla lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Na Lounsku minulý týden policisté zaznamenali ještě dva podobné případy. S větším počtem krádeží pohonných hmot ze zaparkovaných aut se setkali také na Mostecku a Ústecku.

Rostoucí počet těchto krádeží souvisí i s prudkým vzestupem cen benzinu a nafty, ke kterému došlo minulý týden. V noci na pátek cena Naturalu 95 přeskočila hranici 30 korun i u levných čerpacích stanic. - více zde

"Dá se předpokládat, že některé takové události nám poškození nenahlásí, protože jim zloději způsobili jen malou škodu," uvedla ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Krádeže nafty se nevyhýbají ani staveništím. Na stavbě dálnice D8 v Trmicích minulý týden zloděj ukradl z odstavené tatry 240 litrů nafty zhruba za sedm tisíc korun.

O víkendu zloději vnikli na jiné místo rozestavěné dálnice a z nádrží strojů odčerpali přes 360 litrů pohonných hmot. Firma škodu odhadla na devět tisíc korun.

"Zloději tam šli zjevně s úmyslem krást naftu, protože správně předpokládali, že v nádržích stavebních strojů jí najdou větší množství. Tyto případy jsou však spíše ojedinělé. Firmy totiž obvykle nechávají staveniště střežit bezpečnostními agenturami," řekla Beranová.

Natankují a ujedou
Podle majitelů a provozovatelů čerpacích stanic navíc přibývá lidí, kteří po natankování ujíždějí od pumpy bez zaplacení.

"Minulý týden jenom mě takto ujeli dva lidé. První natankoval za pět set, druhý za šest set korun," stěžoval si muž, který obsluhuje čerpací stanici v Jiřetíně pod Jedlovou.

Tepličtí policisté v minulých dnech chytili dvojici mužů, kteří takto okradli hned několik benzínek v okolí.

Ceny benzinu začaly rychle stoupat v prvním zářijovém víkendu. Důvodem zdražení byla podle obchodníků krize vyvolaná katastrofou ve Spojených státech. Předpokládá se, že nyní by měly ceny pohonných hmot klesat.

Avšak na úroveň, jaká byla na konci srpna, už pravděpodobně ceny benzinu a nafty zpátky nespadnou.


Video